Vinnaren avslöjas 10 december. Regnlekplatsen i Renströmsparken, Gamlestadens resecentrum och bostadsrättsföreningen Viva på Guldheden är tre av de tolv finalister som tävlar om att bli Göteborgs bästa byggnad. Priset kommer från Per och Alma Olssons fond som varje år belönar en byggaktör.

– Med priset lyfter vi verkligen fram vilka kvaliteter som byggnaden har, det handlar lika mycket om hur byggnaden används som om hur den är utformad, säger juryns sekreterare Torbjörn Borglin som är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

På tisdag i nästa vecka avslöjar juryn vem som får årets utmärkelse. Priset som delas ut av kommunfullmäktiges ordförande består av en plakett och 5000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

Den vinnande byggnaden är den som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning. Byggnaden ska ha varit färdigställd under föregående år.

– Per och Alma Olssons fond är kanske ett litet pris i jämförelse med till exempel Kasper Salin-priset som delas ut av Sveriges Arkitekter, men det är ändå betydelsefullt och viktigt. Det är också det enda priset av det här slaget som Göteborgs Stad delar ut, fortsätter Torbjörn Borglin.