Liksom mötesplatser och restauranger på äldreboende. Alla Göteborgs stadsdelar stänger nu träffpunkter, restauranger på äldreboenden samt mötesplatser för seniorer på grund av de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten. Stängningen gäller fram till 19 november.

Foto: Lo Birgersson

Beslutet att stänga var inte enkelt.

– Vi vet att det finns ett stort behov av att få komma till träffpunkterna – både för äldre och anhöriga, säger Babbs Edberg, stadsdelsdirektör i centrum och Majorna-Linné samt blivande förvaltningsdirektör för nya äldre samt vård och omsorgsförvaltningen.

Möjligheten till social samvaro och avlastning betyder mycket för de som mer eller mindre regelbundet besöker mötesplatserna.

Samtidigt måste den ökande smittspridningen av coronaviruset tas på allvar.

– Vi gör detta nu och hoppas att de skärpta råden får effekt. Det är ett allvarligt läge och vi måste göra vad vi kan för att bidra till att bromsa den ökande smittspridning vi ser över hela regionen, säger Babbs Edberg.

 Detta gäller för samtliga stadsdelar:

  • Träffpunkter och mötesplatser stänger. Flera träffpunkter och mötesplatser kommer fortsätta att erbjuda utomhusaktiviteter och digitala aktiviteter. Vänd dig till respektive verksamhet för att få reda på mer.
  • Restauranger på äldreboenden stänger. På vissa restauranger kan det finnas möjlighet att köpa mat för avhämtning, take away. Vänd dig till restaurangen för information om denna möjlighet finns.

Vänd dig till verksamheten för mer information

Varje verksamhet ser nu över och gör en bedömning av vilka anpassningar som behöver ske för att kunna följa de skärpta råden. Vissa verksamheter kan behöva stänga medan andra kan hålla öppet. En del verksamheter kan ställa om till digitala träffar och andra kan istället anpassa antalet personer som får vara i samma lokal samtidigt.

Det skiljer sig helt enkelt åt beroende på förutsättningarna. Om du vill veta vad som gäller för den verksamhet du är intresserad av, till exempel en fritidsgård, daglig verksamhet eller hälsotek – vänd dig till verksamheten så får du mer information.

De skärpta råden gäller fram till 19 november.