Det är krångligt att komma över höga trottoarkanter i motlut, ta sig fram på ojämna gatstenar eller passera en dörr med en illa placerad dörröppnare som rullstolsburen eller blind. Detta har samtliga 80 anställda på Trafikkontoret och Trafiknämndens politiker fått känna på under en kurs i handikappförståelse som just genomförts.
– Det är samma teknik som när man vrider ratten på en bil för att svänga. Men var försiktiga här nu, man kan slå sig nåt så…! manade Jan-Åke Eriksson från Neurologiskt Handikappades Riksförbund, när han på onsdagsförmiddagen visade de församlade tjänstemännen och politikerna hur de skulle forcera en inte alltför hög stenlagd kant i motlut.
Sittande i rullstol ska tilläggas.
Lätt att tappa bort sig
Att det inte är helt enkelt och att det faktiskt krävs både teknik, tajming och armstyrka visar sig med all önskvärd tydlighet i de praktiska övningarna.
– Akta knogarna nu när ni ska in genom den här dörren! Man kan få dörren rakt på sig också när dörröppnaren sitter helt fel, säger Jan-Åke Eriksson.
Anders Josby från Synskadades Riksförbund håller i kursens andra moment. Här får deltagarna ta sig fram runt kvarteret på en ”mörkerpromenad” med vit käpp och en bindel för ögonen. En kollega går bredvid som ledsagare för det går snabbt att förlora orienteringen.
Specialglasögon simulerar synrest
– Det här känns fruktansvärt! Jag vet inte var jag är eller vad som är i vägen för mig, säger Torben Starke som famlar sig runt kvarteret Traktören i ett konstlat mörker.
– Strålande Torben! Det går ju fint…, säger hans ledsagande kollega Per Wallenius som tycker det värsta med mörkerpromenaden var insikten att det är så lätt att tappa känslan för var man befinner sig.
Under ”mörkerövningarna” kan deltagarna också prova specialglasögon som simulerar synskador, där det kanske bara finns en liten synrest kvar.
Birgitta Björklund från enheten för miljöplanering på Gatubolaget har samordnat utbildningen för Trafikkontorets personal och politiker. Hon hoppas att fler förvaltningar och nämnder följer efter.
Hoppas fler ska ordna kurser
– Det vore jättenyttigt för alla förvaltningar, konsulter, entreprenörer, politiker med flera att få med sig det här tänkandet från början, från tidig planering till utförande. Gatsten är till exempel kass för rullstolsburna, säger hon.
– Trafikkontoret har haft liknande kurser förut, men det var nog tio år sen. Den här kursen kom till på initiativ från Trafikkontorets direktör Jonas Johansson. Vi skulle gärna genomföra en sån omgång för Stadsbyggnadskontoret och Byggnadsnämnden också, till exempel.
Anders Josby från Synskadades Riksförbund i sällskap med ledarhunden Keno visar hur den vita käppen ska användas. Foto: Klas Eriksson