Förvaltas av Älvstranden utveckling. Tre av hamnens hotade kranar räddas kvar. Det står klart sedan Älvstranden Utveckling förklarat sig villigt att förvalta kranarna. ”Genom att kranarna blir kvar räddas Göteborgs skyline som är en klassisk del av stadsbilden”, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden utveckling.

– Det här är något som engagerar många Göteborgare och vi är jätteglada att kunna bevara spår av stadens historia, mitt i det område där Älvstaden nu växer fram, fortsätter Lena Andersson.

De klassiska kranarna har i många år bidragit till hamnens karaktär och stadens skyline. När det blev känt att deras framtid var hotad engagerade sig tv-profilen Ingvar Oldsberg och lyckades vid en auktion i februari 2015 ropa hem en av kranarna.
Oldsberg fick tidigt stöd av Stena Line, och snart klargjorde även Volvokoncernen och byggkoncernen Serneke att de ivrade för kranarnas fortsatta liv i hamnen.

”Kranarna är ikoniska landmärken”
Tillsammans lyckades intressenterna komma över tre kranar som de var villiga att skänka till göteborgarna, och under hösten sökt en förvaltare av. På fredagen blev det alltså klart att Älvstranden utveckling åtar sig uppdraget.

I en intervju med Göteborgs-Posten tidigare i år sa Ingvar Oldsberg:

– Det här är verkligen viktigt för mig. Kranarna är ikoniska landmärken i Göteborg som ju vilar på maritima grundvalar ända sedan skottar och holländare byggde staden. Sedan löpte utvandringen via Göteborg och senare kom hamnnäringen och varven. Det är ingenting man bara river bort.

Många gläds säkert med Ingvar Oldsberg idag. Hamnens kranar har en särskild plats i många göteborgares hjärtan.