Hjälpte till i Hammarkullen. Den 4 juli brann det i ett hyreshus i Hammarkullen. Jasmin Osmanovic, Abdullahi Mahamud och Adam Jossef hjälpte boende ut - de klättrade till och med upp på fasaden. “Ni visade stort civilkurage med risk för er egen hälsa, stort tack för er insats”, sade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson när han framförde Göteborgs Stads tack.

Jasmin Osmanovic, Abdullahi Mahamud och Adam Jossef var inbjudna till Rådhuset i Göteborg under tisdagseftermiddagen. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson ville tacka dem för deras insats från stadens sida, men också få höra om branden i Hammarkullen som han läst om i media.

– Branden i Hammarkullen var en allvarlig händelse som drabbade många. Grabbarna visade ett stort civilkurage med risk för egen hälsa när de hjälpte människor i den här svåra situationen. Det är viktigt att lyfta fram det civila samhället, när medborgare tar egna initiativ och gör något bra för andra.

Försökte larma

 Jasmin Osmanovic var ute med en kompis när han såg att det brann i hyreshuset och att det låg brinnande möbler utanför entrén.

– Jag tog snabbt upp min telefon och ringde SOS alarm, flera gånger. Men jag fick inget svar, jag tror det var många som ringde samtidigt. Jag gick in och hjälpte ett barn ut. När brandmännen hjälpt dem som bodde längst upp i huset att komma ut, gav jag dem lite vatten och pratade med dem.

Hjälpte boende ut

Abdullahi Mahamud var ute på en cykeltur när han upptäckte att det kom rök ur hyreshuset. Han var på andra sidan huset och tog sig in för att hjälpa flera barn ut från första och andra våning. Adam Jossef var och hälsade på familjen i området, han ringde polisen och började också att hjälpa människor ut.

Klättrade upp på fasaden

 När Abdullahi Mahamud cyklat runt till entrésidan klättrade han, Jasmin Osmanovic och Adam Jossef upp på fasaden för att hjälpa en kvinna ut genom ett fönster. Detta fångades på en film som fått spridning i media och på sociala medier.

– När jag såg filmen så blev jag chockad, det där är omöjligt, det där kan inte vara jag. Jag klättrade upp på balkongen och tänkte inte så mycket på min säkerhet. Det hade kunnat vara min mamma, så det är klart att jag försökte hjälpa till, säger Jasmin Osmanovic.

Tacksam att det gick bra

Abdullahi Mahamud tänkte på alla som bodde i huset när han tog sig in och upp. Först efteråt har han tyckt att det han gjorde var läskigt.

– Jag är tacksam att det gick bra och att ingen blev allvarligt skadad.

Även Adam Jossef är glad över att det slutade bra.

– Jag känner i mitt hjärta att jag gjorde rätt.

Av Göteborgs Stad tackades de tre med varsin bok “Göteborg 400 – stadens historia i bilder” och blommor.