Näringsliv, forskning, kultur, sport och utbildning. Bredden är stor när Storbritannien passar på att visa upp sig från sina bästa sidor under Think Britain, tre temadagar i Göteborg den 14-16 juni. Dessutom firas drottningens födelsedag med pompa och ståt.

− Det har alltid funnits en stark koppling mellan Storbritannien och Göteborg. Det är inte utan anledning vi kallas för ”lilla London”, säger Håkan Beskow, chef på internationella enheten vid Göteborgs stadskansli.

Från måndag till onsdag pågår aktiviteter på flera håll i staden, bland annat universitetet, museer och hotell. Huvudarrangör är Brittiska ambassaden. Men vid flera av programpunkterna medverkar en rad andra aktörer, däribland Göteborgs Stad.

Saumarez minnestavla återinvigs

Ett exempel är återinvigningen av den nya minnestavlan till James Saumarez ära. En engelsk amiral, född på 1700-talet, som på sin tid betydde mycket för både Sveriges och Göteborgs försvar.

− Den tidigare minnestavlan stals för några år sedan och nu ska vi sätta upp en ny. I samband med det har vi en ceremoni på Gustav Adolfs torg på tisdag, säger Håkan Beskow.

Utbytesprojekt kring Selma Lagerlöfs torg

Samma dag går det officiella startskottet för ett samarbete kring Selma Lagerlöfs torg mellan Framtidenkoncernen i Göteborg och Manchesterbaserade utvecklingsföretaget New East Manchester. Det handlar om ett utbytesprojekt med fokus på bland annat stadsplanering och klimatsmarta lösningar.

Drottningen firar födelsedag

Under temadagarna ligger en brittisk fregatt i Göteborgs hamn och här firas den brittiska drottningens födelsedag tillsammans med särskilt inbjudna gäster. Allmänheten kan i sin tur ta sig till Röhsska museet för att få kunglig glans.

Här blir det ”Queen’s Tea Party” med den brittiske ambassadören Andrew Mitchell som gäst och även vernissage för utställningen ”Kronprinsessa, drottning, kronbrud och bröllop 2010”.