I Göteborg och dess närområde finns fina vandringsleder genom skog, stad, förbi sjöar och längt kusten. Lederna är upptrampade, röjda och oftast uppmärkta och du väljer själv vilken etapp som passar bäst. Kanske blir det en kortare promenad eller en längre vandring med övernattning? Många av dem kommer du till med kollektivtrafik. Här är tre tips på vackra vandringar i sommar.

  • Bohusleden bjuder på varierad vandring. Foto: Lukasz Warzecha Lwimage studio

    Från sjöar till hav, via dalar och berg. Bohusledens 27 etapper på ungefär 35 mil bjuder på naturskön och omväxlande vandring genom Bohusläns natur. Leden sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr.

Se ledens sträckning och läs mer om Bohusleden

  • Vildmarksleden sträcker sig 4,2 mil från Hindås till Skatås. Leden består av omväxlande grusvägar och stigar och är relativt lättvandrad utan branter att bestiga. Undantaget är Getryggen i slutet av leden med en brant stigning. Leden bjuder på många fina utsiktsplatser.

Se ledens sträckning och läs mer om Vildmarksleden

  • Den 14 mil långa Pilgrimsleden Göta älv tar dig från Gamlestaden via Lärjedalen och Vättlefjäll, vidare till Lödöse och Skara. Men du går också i förfäders fotspår på en vandring tillbaka i tiden via Lödöse som är en av Sveriges främsta fyndplatser för pilgrimsmärken. Leden ligger nära allmänna kommunikationer, vilket gör att man kan dela upp sträckan i lagom långa dagsetapper.

Se ledens sträckning och läs mer om Pilgrimsleden

Bohusleden går förbi Bohusläns största vattenfall, Älgafallet. Foto: Bertil Andersson/västsverige.se