Tar emot pris den 8 december. Sofia Brax, Anders Holme och Wilma Lundberg är tre eldsjälar som engagerar sig i sina medmänniskor och har gjort goda gärningar utöver det vanliga. Därför belönas de med Göteborgs Stads utmärkelse Vardagshjälte 2022.

Sofia Brax. Foto: Privat

Tanken med Vardagshjältepriset är att lyfta fram och uppmuntra personer som gjort en insats utöver det vanliga, någon som modigt ingripit för att hjälpa eller rädda en annan människa. Det kan också vara en person som mer långsiktigt i vardagen arbetat för att uppnå syftena med utmärkelsen.

Sofia Brax har med stort engagemang bidragit till att bryta barriärer. Var sjätte vecka bjuder hon in 40 personer till sitt hem – 20 väletablerade och 20 nyanlända främst akademiker. Syftet är att de som är väletablerade ska dela med sig av sitt kontaktnät för att sänka tröskeln till arbetslivet.

Anders Holme. Foto: Privat

Anders Holme är en medmänniska som gör skillnad i det tysta och förstår svårigheter som inte syns utanpå. Som simtränare har han blivit ett ovärderligt stöd för en person som haft det kämpigt, bland annat på grund av sjukdom. Anders är stabil och trygg och inte rädd för det svåra varken i bassängen eller i livet.

Wilma Lundberg kom med färjan till Asperö och såg en äldre man som i permobil försökte ta sig ombord på färjan men ramlade i sjön. Utan att tveka hoppade Wilma i vattnet och fick tag i den nödställde mannen. Tillsammans med andra passagerare räddades mannen upp på land.

Prisutdelning på Börsen

Vardagshjältarna utses av kommunfullmäktiges priskommitté. Priset består av ett diplom och delas ut varje år till en eller högst tre göteborgare.

Årets tre Vardagshjältar tar emot sina pris på kommunfullmäktiges julmiddag den 8 december.