Rekordmånga frivilliga. På torsdagen är det skolavslutning i Östra Göteborg, med risk för en stökig kväll. Då samlas ett 70-tal föreningsledare och tjänstemän från stadsdelsförvaltningen och trygghetsvandrar.

– Vi har gjort så här på skolavslutningar de senaste tre-fyra åren, men aldrig med den här uppslutningen, säger Leif Palmqvist, föreningssamordnare i Östra Göteborg,

– Jag satte målet vid 50 personer, nu blev det mer än 70, det är makalöst!

Middag först
De flesta av de frivilliga nattvandrarna kommer från stadsdelens föreningsliv, bland annat flera somaliska föreningar. Men ungefär ett dussin är anställda vid förvaltningen; rektorer, förskolechefer och även stadsdelsdirektören Ulla-Carin Olsson.

– Vi vet ju av hävd att det är ”full fart” den här dagen, när niorna går ut. Så vi satsar på att finnas ute och säkerställa att kvällen går lugnt tillväga, säger Leif Palmqvist.

Trygghetsvandrarna inleder kvällen med middag på föreningen Galaxen kl 18 och går sedan ut och vandrar kl 19.

– Det blir nio grupper som delas in på olika områden, så vi täcker in hela stadsdelen; Kortedala, Bergsjön, Gamlestaden, Kviberg och Utbynäs, säger Leif Palmqvist.

Fortsätter i sommar
Och när skolavslutningen är avklarad, fortsätter kraftsamlingen med trygghetsvandrare varje helg under hela sommaren.

– Varje fredag och lördag kväll kommer vi att ha mellan 12 och 20 personer som är ute och vandrar, oftast föreningsmedlemmar, säger Leif Palmqvist.

– Vi har en fantastisk uppslutning från föreningarna här. Om vi får höra att det är nåt stök på gång, ringer jag eller sms-ar föreningarna och inom en halvtimme är 10-20 vuxna ute och rör sig i stadsdelen, direkt!