”En god gärning utöver det vanliga”. Två sanna eldsjälar är först ut att ta emot Göteborgs Stads nya utmärkelse Vardagshjältar. De två är Elisabeth Anderton som grundade fotbollsföreningen Gatans lag och Ann-Christine Thunman som genom Frälsningsarmén jobbat med utsatta människor i Göteborg.

Tanken med Vardagshjältepriset är att lyfta fram och uppmuntra personer som gjort en god gärning utöver det vanliga, någon som modigt ingripit för att hjälpa eller rädda en annan människa. Det kan också vara en person som mer långsiktigt i vardagen arbetat för att uppnå syftena med utmärkelsen.

I sin motivering till varför Elisabeth Anderton får utmärkelsen skriver priskommittén bland annat att hon är en sann eldsjäl som lägger stor del av sin tid på att stötta människor som på ett eller annat sätt hamnat i utanförskap. ”Elisabeth Anderton har med stort engagemang och värme stöttat sina medmänniskor i kampen för att leva drogfritt”.

Tar emot priset den 30 november
Och om Ann-Christine Thunman skriver kommittén bland annat att hon har ett äkta och brinnande engagemang för sina medmänniskor och inte tvekar att lägga sin tid på att hjälpa och stötta andra. ”Med värme och engagemang möter hon såväl prostituerade i Rosenlund som människor som tvingats fly undan krig i olika delar av världen”.

Elisabeth Anderton och Ann-Christine Thunman tar emot sina utmärkelser i samband med invigningen av Julstaden Göteborg på Götaplatsen den 30 november klockan 17.