Efterlängtat tillskott. När korttidsboendet i Hindås avvecklades fick social resursförvaltning ta över den gamla flickskolan från 1926. I höst startar lägerverksamheten på nyöppnade Tyringegården som blir stadens femte lägergård.
Varje år är det närmare 550 lägerdeltagare som vistas på någon av stadens lägergårdar. Lägren arrangeras av social resursförvaltning som en längre tid letat efter ytterligare en fastighet.
– Vi ska utöka med så kallade plusläger som vänder sig till deltagare med stort omsorgsbehov. Hittills har det varit för få sådana platser inom Göteborgs Stad, säger Ann Kalmner, gruppchef för fastigheter och måltider på social resursförvaltnings lägerverksamhet.
Lätt att ta sig med tåg
När stadsdelsförvaltningen i Örgryte-Härlanda stängde Tyringehemmet fick man chansen att ta över byggnaden – ett välhållet, charmigt gammalt skolhus från 1920-talet omgivet av vacker natur.
– Det passar oss perfekt, fyra våningar med massor av rum. Där kan man ha flera grupper samtidigt som vi får större möjlighet att erbjuda enkelrum. Huset har till och med hiss, säger Ann Kalmner.
Närheten till tågstationen gör det lätt att ta sig till Tyringegården. I omgivningarna finns stora möjligheter till friluftsliv, med sjö och vandringsleder.
– På sommaren kan man bada och paddla kajak, och på vintern åka skidor eller skridskor. Dessutom finns en bouleplan och det finns flera utrymmen som kan användas till hobbyverksamhet, säger Ann Kalmner.
Huset har varit i Göteborgs Stads ägo sedan 1940-talet, och från 1995 har Örgryte stadsdelsförvaltning använt det som korttidsboende för äldre. Nu ska byggnaden renoveras innan lägerverksamheten drar i gång i slutet av augusti.
”Populära och gör stor nytta”
Förutom läger för funktionshindrade, som också fungerar som avlastning för föräldrarna, kan seniorläger bli aktuella på Tyringegården.
– De är väldigt populära och gör stor nytta, men vi är betroende av att kommunstyrelsen skjuter till pengar. Men eftersom seniorlägren pågår under veckodagarna innebär det att lägergården utnyttjas bättre, säger Ann Kalmner.
Totalt har Göteborgs stad fem lägergårdar. Förutom Tyringegården i Hindås finns Onsalagården i Kungsbacka, Klostergården på Bokenäset, Runntången på Tjörn och Stora Hals på Orust. De två största målgrupperna är barn och vuxna med funktionshinder samt seniorer. Men det finns också olika temaläger: seglarläger, musikläger, läger för ensamkommande flyktingbarn, läger för barn till psykiskt sjuka föräldrar, familjeläger,syskonläger och på senare tid också läger för seniorer.