Åke Söderberg på GotEvent har utsetts till Årets säkerhetssamordnare av det kommunala försäkringsbolaget Göta Lejon. Förutom den stora äran får han ett diplom och 10.000 kronor.

Enligt prismotiveringen har Åke Söderberg ”…inom en verksamhet som många gånger är extra sårbar och utsatt, tagit sig an säkerhetsarbetet på ett målmedvetet sätt. Åke har från inledningen på sitt arbete inom Got Event visat ett genuint intresse och vilja att skapa ordning, god funktion och säkerhet inom sitt arbetsområde.”

Åke Söderberg kom till Got Event för tre år sedan, från ett jobb som säkerhetsansvarig på Svenska Dagbladets distribution i Stockholm. Sedan dess har han jobbat mycket med att skapa enhetliga system för till exempel inbrotts- och brandlarm och inpasseringssystem på Göteborgs stora anläggningar Ullevi, Scandinavium och Valhalla.

”Det får inte hända något”

– Tidigare var det flera olika system och fabrikat, nu börjar vi få ordning och struktur. Då blir det inte bara lättare för fastighetsteknikerna att jobba på de olika anläggningarna, det innebär också höjd säkerhet, säger Åke Söderberg.

Inför stora evenemang med tiotusentals människor arbetar Åke Söderberg tätt ihop med polis, räddningsstjänst och sjukvården i planeringen.

– Säkerheten runt de stora evenemangen är extremt viktig, det får bara inte hända något, säger Åke Söderberg och berättar att inför UEFA-cupfinalen mellan Valencia och Olympic Marseille på Ullevi i maj, började han planera tio månader i förväg.

Nya rutiner för fyrverkerier

– Överhuvud taget är säkerheten skärpt runt evenemangen idag jämfört med hur det var för några år sedan. Ibland ställer vi ut vakter runt arenan ett par dygn före evenemanget.

Fyrverkerier blir allt mer populärt vid stora evenemang, men har sina risker.

– Där har vi nu, tillsammans med räddningstjänst och polis, tagit fram rutiner för hur vi ska minimera riskerna, främst handlar det om att ha klara planer för när och hur raketerna får skjutas iväg och när det inte är tillåtet, säger Åke Söderberg.

Han fick sitt pris på torsdagskvällen, under en konferens i Varberg för alla säkerhetssamordnare i Göteborgs Stad.

– Jag blev så överraskad så jag har inte hunnit tänka ut vad jag ska göra med pengarna, men nån utbildning blir det nog, antingen inom riskhantering eller försäkringar.