Ryktet om Göteborgs unika samarbetsmodell för att stoppa ungdomskriminaliteten har spridit sig. Sex engelska poliser kommer i nästa vecka till Göteborg för att närmare studera hur samarbetet går till.

Göteborgs Stad, polisen och åklagarmyndighet arbetar sedan ett knappt år tätt ihop för att hindra nyrekryteringen av unga till kriminella gäng.

– Den engelska polisen har hört talas om Ung och trygg genom ett utbyte och nu kommer de hit för att se hur vi arbetar, berättar Lena Björck som är processledare på Ung och trygg.

Besöker Gårdsten

På onsdag den 24 augusti kommer sex engelska poliser till Göteborg. Förutom att träffa sina kollegor här ska de också bland annat besöka Gårdsten och Hammarkullen.

Sedan ”Ung och trygg”-samarbetet drog igång i september i fjol har både åklagarmyndigheten och polisen utökat sin personal och jobbar ihop med socialtjänsten för att snabba på handläggningen genom hela rättsprocessen och öka kvaliteten i utredningarna.

Första gången samarbetet provades med full kraft var vid ett tillslag mot elva ungdomar i Biskopsgården i april.


Fotnot:

”Ung och trygg” i Göteborg är ett samarbete mellan SDN i Bergsjön, Gunnared, Biskopsgården och Lärjedalen samt polis, åklagarmyndighet, utbildningsförvaltningen och Förvaltnings AB Framtiden.