Lyckat arbetsmarknadsprojekt. Hela hösten har Unga fixare varit runt i Göteborgs Stad och snyggat till på skolor, förskolor och andra verksamheter. De har målat, flyttat, städat – och samtidigt ökat sina egna möjligheter till ett framtida jobb. I vår fortsätter projektet med en ny grupp.

− Att gå från att inte göra någonting alls, driva runt och gå till socialen, till att komma ut och jobba på det här sättet med ett så varierat arbete, det har betytt jättemycket. Det har fått mig att tänka annorlunda, inte ha så negativ inställning, säger Daniel Creson.

464C.jpg
Han är en av sju unga killar och tjejer från stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo som genom arbetsmarknadsprojektet Unga fixare har fått sitt första jobb. Tidigare var de beroende av försörjningsstöd, men anställdes i augusti och har sedan dess haft ett fullspäckat schema.

Ett par timmar i veckan har de dessutom blivit coachade i konsten att söka jobb.

− Det har varit en viktig aspekt i det hela. Jag har fått lära mig att skriva cv och gå på intervju. Jobben finns runt hörnet, men det gäller att söka dem på rätt sätt, säger Daniel Creson.

”Fått känna sig viktiga”
Hittills har ett 40-tal av stadens verksamheter fått fixarnas hjälp med att rusta upp lokaler.

− Till största delen har vi varit på skolor och förskolor, men vi har också målat lägenheter på boenden och några kontor, säger Cecilia Hansson, projektledare för Unga fixare.

Hon har jobbat med gruppen under hela projektperioden och stoltheten hörs i rösten när hon berättar om ungdomarna.

30FA.jpg− Det häftigaste har varit att följa deras utveckling och se dem växa i sig själva. De har fått känna sig viktiga och betydelsefulla. Både deras självkänsla och självförtroende har ökat. Något som är viktigt nu när de ska ge sig ut och söka nya jobb, säger Cecilia Hansson.

Sparat pengar åt staden
Enkätundersökningar med både ungdomarna och de verksamheter som anlitat dem har gett Cecilia Hansson en bra bild av hur Unga fixare har fungerat. I princip alla är nöjda med resultatet.

Dessutom uppger 90 procent att de gjort ekonomiska besparingar genom att anlita Unga fixare.

– Arbetet vi utför har varit gratis, medan verksamheten har fått stå för materialkostnaderna. Jag har gjort egna beräkningar och kommit fram till att vi lågt räknat har sparat drygt 500 000 kronor åt Göteborgs Stad jämfört med om de hade köpt in det vi har gjort, säger hon.

Börjar ta betalt
På det ekonomiska området väntar dock förändringar. Projektet Unga fixare får en fortsättning till våren med en ny grupp ungdomar som just nu håller på att rekryteras, men deras arbete kommer inte att som under hösten kunna bli helt kostnadsfritt. Hädanefter måste de ta betalt.

Kaj Larsson, områdeschef i Askim-Frölunda-Högsbo, påpekar att det ändå finns ett stort mervärde för dem som anlitar Unga fixare.

− Förutom att köpa hjälp, får en ung vuxen utan arbete möjlighet till sin första anställning och erfarenhet. Det tjänar alla på, ungdomen, verksamheten och samhället i stort. Att hjälpa ungdomar till arbete är bland det viktigaste uppdraget vi har, säger han.

Nya äventyr på gång
Samtidigt ger sig det gamla fixargänget ut på nya äventyr. Cecilia Hansson berättar att även om ingen av ungdomarna har en fast tjänst klar, så har de flesta av dem saker på gång.

− Någon ska börja en kockutbildning, en annan har fått praktik på ett äldreboende. Några av dem har flera extrajobb och håller på så vis att komma in på arbetsmarknaden, säger hon.