Tre ungdomar från Biskopsgården har precis varit i Nordirland för att planera inför ett besök av irländska ungdomar i juli. Besöket ingår i det EU-stödda ungdomsutbytet A shared future som syftar till att bygga broar mellan olika stadsdelar i Göteborg och öka förståelsen mellan ungdomar från olika kulturell bakgrund.

En viktig del i utbytet är samarbetet med ungdomsgruppen ”The Spirit of Enniskillen” på Nordirland. Jaqueline Santos från Biskopsgården är en av ledarna inom ”A shared future” som har funnits sedan 2005.

Workshops om fördomar

– På Irland har de arbetat med de här frågorna länge. Och det är lättare att ta till sig deras erfarenhet när ungdomar pratar med ungdomar, då lyssnar man lättare. När vi träffas i sommar kommer vi mest att göra roliga grejer ihop, upplandat med workshops som handlar om ämnen som till exempel fördomar, sexualitet och brott, berättar hon.

Rasin Taneroglu, också från Biskopsgården, är en nytillkommen medlem i A shared future och han följde också med till Irland.

Hälsar på hemma hos svenska ungdomar

– Det har varit lätt att komma in i gruppen därborta. Deltagarna är varma och öppna människor, berättar han.

De irländska ungdomarna som kommer till Göteborg i sommar ska hälsa på hemma hos några av de svenska ungdomarna för att se hur de bor. Sen ska de förstås åka på bussrundtur, på båttur med Paddan och sist men inte minst – åka till Liseberg.