Utbildning har gett nya insikter. Fördomar och våld mot uniformsbärande personal kan minskas med kunskap och respektfullt bemötande. Det menar elva ungdomar från Kortedala och Bergsjön som deltagit i utbildningen Människan bakom uniformen. På torsdag åker de till Rosengård för att skaffa sig ännu mer kunskap.

För Ina, Wasim, Daniel, Malek, Linda, Anna, Axel, Amina, Andreas, Adnan, Ehsan och Emma gav de tio veckorna med Människan bakom uniformen, MBU så många positiva upplevelser, att de ville fortsätta att stödja, sprida och utveckla arbetssättet.

Fortsätter att engagera sig och vill lära sig mer
Ungdomarna har efter utbildningen ändrat attityd och fått nya insikter, som de gärna vill förmedla till andra – både unga och vuxna.

– Många ungdomar har uppfattningen att poliser är arroganta och aggressiva. Så tänkte jag också, men de visade sig ju vara schyssta. Jag ändrade uppfattning och det har många andra gjort, säger Ina Puljic, 20 år, från Kortedala.

De ungdomar som fortsätter att engagera sig för ungdomsinflytande och mot våld och kriminalitet vill också lära mer. Sedan i våras har de förberett en studieresa och under hösten har gruppen träffats regelbundet för att bolla idéer och planera.

– Vi diskuterade om vi skulle åka till Stockholm eller Malmö. Eftersom det hänt en massa grejer i Rosengård, valde vi att åka dit. Vi vill gärna lära oss hur det funkar där och hur de jobbar i Malmö. De är ju mer drabbade, förklarar Anna Bajraktarevic, 17 år, från Bergsjön.

Träffar ungdomar, polis och räddningstjänst
Färden till Malmö går med två minibussar och alla besök och aktiviteter är väl planerade. Med på resan finns en polis och en brandförman från Kortedala samt ytterligare tre vuxna.

MBU-ambassadörerna kommer att träffa ungdomar på fritidsgården Tegelhuset i Rosengård, polisen i Rosengård och Räddningstjänsten station Rosengård plus att det blir ett stort möte med alla berörda.

Frågorna som ungdomarna vill diskutera finns redan på pränt: Hur är relationen mellan människor bakom uniformer och ungdomar? Tycker ni att de är rätt att ungdomar använder våld emot dem som bär uniform? Vad tror polisen om upploppen, varför tror ni de startar? Går ni säkra på gatan? Vad tycker ni om vår verksamhet? Skulle ni som är ungdomar vilja starta Människan bakom uniformen?

Resan ett sätt att utveckla idéerna
– Det känns jättebra att representera Människan bakom uniformen, jag skulle kunna prata om det i evigheter, säger Ina Puljic.

Vuxnas engagemang, ungdomarnas delaktighet, god planering med både praktik och teori i genomförandet värdesätts av ambassadörerna. Besöket i Malmö 11-14 november är ett sätt att utveckla och bära idéerna vidare.

– Det började med att vi satt och snackade i soffan på Radar 72. Nu har Människan bakom uniformen blivit verksamhet och fler och fler vill ta efter. Stadsdelsförvaltningen och politikerna är grymt imponerade och stöttar oss, säger Andreas ”Adde” Johansson, 21 år, från Bergsjön, som deltog i första utbildningsomgången och nu studerar till fritidsledare.