Ett par stolar utanför en närbutik i Biskopsgården. Eller en kyrkbänk i Tolered. Två helt olika mötesplatser för ungdomar i Göteborg. I nästa vecka ska en gymnasieklass guida kommunala politiker och tjänstemän till sina "hot spots".

Idén kommer från Eva Looström, planeringsledare för Ungdomsfullmäktige i Göteborg.

”Roligt att jobba ihop med klassen”

– I stället för att vuxna hela tiden ska leda de unga, kanske vi ibland behöver bli ledda. Annars har vi nog svårt att begripa hur de har det, till exempel vilka mötesplatser de har och hur de ställena kan bli bättre, säger Eva Looström.

För guidningen står en 3:a som läser barn- och fritidsprogrammet på Burgårdens gymnasieskola.

– Det har varit roligt att jobba ihop med klassen, sedan de väl förstod att vi inte ville mjölka ur dem var de hänger utan mest varför och vad de är ute efter på de här platserna, säger Eva Looström.

Hon ska själv ta spårvagn eller buss från konferensen på Ullevi Lounge ut till Hisingen.

Tre stolar räcker

– I Tolereds kyrka finns en ungdomsverksamhet som två flickor tycker har varit en fin mötesplats, dit kan alla komma, alla är välkomna, säger Eva Looström.

Andra delegater från konferensen blir guidade ute i Hammarkullen, Mölnlycke Centrum och i Slottsskogen. Och i Biskopsgården har några elever tipsat om en informell mötesplats.

– Ägaren till en liten närbutik har ställt ut ett par tre stolar utanför sin affär. Mer behövs inte för att det ska bli en plats där ungdomar kan samlas.

Konferensen hålls på Ullevi Lounge torsdag 29 april och är den tredje i serien Mötesplats Ungdom som arrangeras av GR (Göteborgsregionens Kommunalförbund).

Forskare pratar om makt och ålder

På programmet står också en föreläsning av Elza Dunkels, fil dr i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon ska tala om makt, ålder och sociala medier under rubriken ”Tekniken är inte ny – det är vi som är gamla”.

Seher Yilmaz, ordförande för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer – ska tala om vikten av att politiker är lyhörda för de ungas olika behov och faktiskt inser att ungdomar inte är en homogen grupp utan har skiftande värderingar, erfarenheter och intressen.

Ett 100-tal kommunala tjänstemän och politiker som arbetar med ungdomar väntas till konferensen som har fått temat ”Anpassa systemet”.

Många exempel på systemfel

– De system som vi arbetar inom är inte alltid anpassade efter dem som ska använda dem, till exempel att man inte får ha Facebook på jobbet, trots att det är bästa kanalen ut till de unga, säger Eva Looström.

– Eller att ungdomar anses fullt kapabla att hålla möten och träffar, men inte betrodda att få en nyckel till lokalen eller att köpa fikabröd till träffen, för de får inte skriva på rekvisitioner. Det finns många såna exempel.

– Avsikten med temat är att diskutera om vi ska anpassa oss till systemet eller om systemet ska anpassas till dem som använder det, säger Eva Looström.