Vuxenvärlden har inte hängt med i ungas chatt-, mejl- och bloggvärld - den digitala kunskapsklyftan måste minskas. Det menar initiativtagarna bakom Mötesplats Ungdom, en heldag på Storan på torsdag. Här ska 200 vuxna som jobbar inom skola, fritid och socialtjänst bland annat få hjälp att "logga in" av de unga själva.

– Det finns en rädsla för ungdomars användande av nätet, en oförståelse, en frånvaro och en okunskap. Behovet av en sådan här kompetensutvecklingsdag är stort, konstaterar Linda Andersson, redaktör och projektledare för Göteborgs stads ungdomsportal Gecko.nu.

Kan bilda sig en egen uppfattning

Linda är också en av initiativtagarna till ”Mötesplats Ungdom – Unga & Internet” som vänder sig till dem som jobbar närmast ungdomarna i Göteborgsregionen.

– Jag vill att de som varit med på den här dagen ska bli än mer nyfikna, lite kunnigare och framförallt inspireras till att våga logga in själva. På nätet kan man bilda sig sin egen uppfattning. Det som är självklart för unga är många gånger nåt obegripligt för vuxna och då blir det svårt att ha en diskussion, säger hon.

Cirka 200 lärare, fritidsledare, socialarbetare och fältarbetare kommer till Storan på torsdagen. Där ska bland annat 20 elever från Hulebäcksgymnasiet hjälpa dem att ”logga in” genom praktiska övningar.

”Viktigt med digital kompetens”

”Hjälper det att stänga av datorn på fritidsgården?” är frågeställningen på ett av dagens seminarier. Och under rubriken ”Lagligt och olagligt på nätet” benar polis och åklagare ut vad lagen säger om bland annat hot och förtal och vilka regler gäller för fildelning.

Bland övriga föreläsare finns Patrik Hernwall från institutionen för kommunikation, teknik och design vid Södertörns högskola:

– Digital kompetens är numera lika viktig som läs- och skrivkunskap. Ordning och reda löser inte dessa problem. Om vi ska stötta barnen i det samhälle de lever i behövs en större lyhördhet för barnens villkor här och nu, säger han.

Unga behöver vuxna ännu mer idag

– Tekniken ändras men nåt som inte ändras är ungas behov av vuxna och nu när allt i samhället går så himla fort så är det behovet kanske till och med ännu större, säger Linda Andersson.

Heldagen vänder sig också till föreningar och beslutsfattande chefer och politiker inom GR:s medlemskommuner.

Fotnot:
Unga och Internet-dagen arrangeras av Göteborgsregionens kommunalförbund i samarbete med Gecko.nu, Möjliggörarna, Ung & Trygg i Göteborg, Tryggare och Mänskligare Göteborg, Sociala resursförvaltningen, Göteborgs Stads Ungdomsfullmäktige, KEKS-nätverket, Härryda kommun och Kungälvs kommun.