Iter summerar fem års verksamhet. 75 unga göteborgare har sedan 2011 fått möjlighet att åka ut i Europa och arbeta som volontärer. ”De har växt som människor och kunnat ta nya steg när de kommit hem”, säger samordnaren Anna Lilja.

Hon är samordnare på Iter, en volontärverksamhet för unga inom ungdomsenheten på social resursförvaltning i Göteborg. Iter vänder sig till unga mellan 18 och 29 år som känner att de har fastnat och inte kommer vidare till jobb eller studier. Verksamheten syftar till att få dem i någon form av sysselsättning – arbete eller utbildning.

481A.jpg
– Målet är att få deltagarna att komma närmare det man vill göra. Att stärka självförtroendet och öppna dörrar så att man ser möjligheter, säger Anna Lilja.

Metoden som används heter EVS, Europeisk volontärtjänst. Den är ett sätt att engagera och motivera ungdomarna. Genom att delta i volontärprojekt tillsammans med andra unga från hela världen får de en chans att lära sig något nytt och framför allt visa för sig själva vad de klarar av.

Volontärtjänst i Europa
Sedan 2011 har 75 unga göteborgare via Iter deltagit i volontärtjänster i många olika europeiska länder. De har exempelvis byggt och renoverat hus, arbetat med trädgårdsskötsel och odlingar, arbetat socialt med barn och pensionärer eller jobbat på musik- och kulturfestivaler.

Volontärtjänstgöringen kan vara mellan två veckor och två månader och deltagarna bor och arbetar tillsammans under tiden. Men Iter följer deltagarna under en längre tid och stöttar dem innan, under och efter volontärvistelsen.

Anna Lilja ser goda resultat av verksamheten, även om hon påpekar att den är svår att mäta i siffror. När verksamheten gick över från projekt till ordinarie verksamhet 2013 gjordes en utvärdering. Där konstaterades att 82 procent av deltagarna hade gått vidare till jobb eller studier, sex månader efter fullföljd volontärtjänst eller planeringsresa.

– Vad vi framför allt ser är de växer som människor. Man kan se att de vuxit en meter, och pratar med starkare röst, säger Anna Lilja.

”Drömmarna är inte omöjliga”
Hon berättar om deltagare som inte vågat gå till anställningsintervjuer eller ta en praktikplats på den lokala mataffären. Men som efter volontärtjänsten kommit hem fulla av tillförsikt och tänker sig att läsa utomlands.

En av deltagarna formulerade sig så här: ”Jag tycker att alla borde få info om EVS. Det hjälper en att förstå att ens drömmar inte är omöjliga”.

Det är tre personer som arbetar med verksamheten inom Göteborgs Stad och vägarna in för ungdomarna ser väldigt olika ut. En del har hört talas om Iter och vänder sig dit helt själva, andra kommer in via skola, arbetsförmedling eller socialtjänst.

Inför framtiden arbetar man nu med att komma i kontakt med nya partner i fler länder.

– Och så tycker jag det är dags för Göteborg att ta emot volontärer. Vi har inte gjort det inom ramen för den här verksamheten, säger Anna Lilja.

A30_7.jpg

Olivprojekt i Grekland.