Younis, Therese, Anna och Le, som alla går på gymnasiet, har via föreningen Guts i Angeredfått sommarjobb att sprida information om mäns våld mot kvinnor. De fyra ska bland annat göra informationsmaterial och hålla föreläsningar för tjejerna på Guts för att stärka dem i deras relationer.

Ungdomarna har bara arbetat några dagar men har redan hunnit fundera på vilka konsekvenser våldet kan få i en relation.

”Kärlek är en ömtålig grej”

– Du kan inte slå en tjej och älska henne på riktigt. Slår man henne så tappar hon förtroende för dig och då försvinner kärleken, säger Younis Ali. Hon gillar inte dig längre för du har slagit henne. Det blir som att leva i en stor lögn. Fattar du?

– Kärlek är en ömtålig grej. Första slaget skapar en spricka. Sen går det inte att laga. Det är som att stoppa kallt kaffe i micron. Det blir aldrig detsamma, säger Duc Le.

Sommarjobbet är knutet till Guts i Gunnared som är ett ställe för tjejer på kulturhuset Blå stället. De fyra ungdomarna ska bland annat göra informationsmaterial och hålla föreläsningar för tjejerna på Guts för att stärka dem i deras relationer.

Inte bara en fråga för tjejer

Younis är glad för sitt sommarjobb. Men först trodde han att det var ett misstag.

– Först när jag fick jobbet så tänkte jag att de måste ha tagit fel. Jag är ju kille och det här handlar ju bara om tjejer. Vad skämmigt tänkte jag, de måste ha trott att Younis är ett tjejnamn. Men nu tänker jag att det är bra. Om jag kan göra detta så kan ju andra killar också göra det.

Anna Högström håller med. Detta är inte bara en fråga för tjejer. Det behövs killar som kan visa att det inte är okej att använda våld. Oavsett om det är säga ”hora” till en tjej i skolan eller använda knytnävarna mot flickvännen.

– Det är ju inte kul om alla killar ska framställas som bad guys. Alla är ju inte sådana som slår, säger Anna Högström.

Dålig uppväxt ingen ursäkt för våld

Therese Ragnar vet redan att hon vill arbeta mot våldet när hon blir äldre nu när hon vet hur vanligt det är. Hon och de andra tror att en anledning till att killar slår sina tjejer beror på att de själva har blivit slagna som barn.

I de flesta länder är det fortfarande lagligt att slå sina barn. I Sverige blev det olagligt 1979. Men Duc Le tycker inte att en dålig uppväxt är en ursäkt för våld.

– Man vet ju hur det är att bli utsatt och då borde man inte göra samma sak mot andra, säger Duc Le.