Europeiska Ungdomsparlamentets nationella session arrangeras i helgen i Göteborg för andra gången. De flesta av de 120 deltagarna är svenska gymnasieelever men särskilt inbjudna gäster kommer också resande från Estland, Schweiz och Spanien.

– Det har varit mycket arbete och vi hade gärna kunnat ta emot ännu fler deltagare, men nu ser vi fram emot att komma igång, säger Helya Houshmand som till vardags studerar vid Handelshögskolan i Göteborg men sedan årets början ägnat mycket tid åt uppdraget som projektledare för den nationella sessionen.

Har representanter i 28 länder

Helya sitter i den svenska styrelsen av EUP. I styrelsen ingår bland andra också Isabella Hayward och Hravn Forsne – båda från Göteborg. Europeiska Ungdomsparlamentet har representanter i 28 länder.

Tre gånger om året träffas de för internationella sessioner. Parallellt arrangeras det på många håll nationella konferenser likt den som nu väntar i Göteborg. Landets gymnasieelever har bjudits in att delta och det är genom deras intresse och uppsatser som de 120 deltagarna har valts ut.

Ledamöterna kommer i grupper om fyra tillsammans med en lärare. Bland diskussionsämnena märks bland annat krisen i Mellanöstern, den omfattande ungdomsarbetslösheten och energiresursfrågor.

Röstar fram en resolution

– Invigningen sker i Schillerska gymnasiets aula medan församlingens överläggningar äger rum i Pedagogens nya lokaler på Grönsakstorget, säger Helya Houshmand och fortsätter:

– På fredag och lördag kväll träffas vi ute i Härlanda fängelses gamla lokaler. Den första kvällen har alla med sig lokala specialiteter till en stor buffé och kvällen därpå blir det underhållning av deltagarna själva.

På sessionens tredje och sista dag presenterar de olika utskotten sina resolutioner och de behandlas sedan av generalförsamlingen. Efter debatt röstar deltagarna för resolutionens slutformulering.

Bland gästtalarna märks bland andra europaparlamentarikern Cecilia Malmström och förre teaterchefen i Göteborg, Jasenko Selimovic, som tidigare utnämnts till årets europé. I februari väntar en ny nationell session i Stockholm.

mailto:lars.hjertberg@pratminus.se, redaktionen@vartgoteborg.se