”Skaffa er ett liv, killar!” Budskapet på skylten i GUTS lokal i Lövgärdet är glasklar – här är det tjejernas intressen och behov som styr.

Några av tjejerna här har pojkvänner som brukar hänga utanför vår lokal. Eftersom killarna inte är välkomna här inne blir det ju extra spännande.

Det berättar Eva Barron som leder hälsoprojektet som riktar sig till unga tjejer i Lövgärdet och Angereds centrum. Projektet har pågått sedan september förra året, med målet att stärka deras fysiska, psykiska och sociala hälsa.

I dag har GUTS (Gunnareds unga tjejer i samverkan) 60 medlemmar, större delen besöker föreningen regelbundet.

Fyller behov

Arbetet med att bygga upp GUTS har gått fort, säger Eva Barron, snabbare än hon tänkt sig:

– Det visar att projektet fyller ett behov. I både den öppna verksamheten och i grupperna som träffas här handlar det om att hjälpa tjejerna att ta fram sina egna åsikter och tankar och våga stå för dem. Jag tror att vi lär känna dem som de är – vi är inte så problemorienterade.

All verksamhet i projektet organiseras och genomförs av tjejerna själva. Spinning, dansgympa, boxaerobics och disko är några av de aktiviteter som dragits igång:

– Vi kan vara flexibla och plocka upp idéer som är aktuella, säger Eva Barron.

Egna initiativ

Projektet bygger på att hårt arbete och egna initiativ ska löna sig. Därför fick deltagarna ett stort ansvar när lokalen i Lövgärdet skulle fixas i ordning inför starten. Tjejerna fick måla och inreda efter eget huvud och verksamheten är nu lite av en fristad i vardagen:

– Många bor trångt och behöver komma hemifrån, säger Eva Barron. En del kommer också från belastade hem. GUTS blev som deltagarna tänkte sig, fast bättre – en frizon för tjejer där alla kan känna sig hemma.

Amela Risanovic berättar varför:

– Vi har datorer och TV, man kan göra läxor, träffa kompisar och snacka. Charlotte Berlin håller med, men tillägger:

– Alla kan komma hit och vara sig själva. Här är vi olika men vi håller ändå sams.

Äter dåligt

När GUTS startades var det för att bli en mötesplats där tjejer mellan 13 och 20 år kan träffas och umgås på sina villkor.

Det fanns dock fler skäl. Ohälsotalet i Lövgärdet är högre än i Gunnared i stort, som i sin tur ligger högre än snittet i Göteborg. Unga tjejer rör sig mindre än killar i samma ålder och många äter dåligt.

Därför har inriktningen på verksamheten en ”nyttig” prägel. Som en ytterligare resurs har barnmorskor, kostrådgivare och sjuksköterskor knutits till projektet.

Susanne Gustafsson, enhetschef för fritidsverksamheten i Gunnared förklarar varför:

– Vi har velat fånga en helhetssyn på tjejernas hälsa. Den sociala biten och hur man mår fysiskt hänger ihop.

Svårflörtad grupp

GUTS kunde starta delvis tack vare medel från EU:s strukturfond Urban II. Projektet beviljades bidrag till sommaren 2005, vad som sker därefter är oklart.

Men arbetet bygger på långsiktighet, säger Eva Barron, som hoppas att satsningen kan fortsätta även sedan Urban-pengarna tagit slut:

– Att driva GUTS vidare kostar en tredjedel så mycket som en genomsnittlig fritidsgård. Susanne Gustafsson antyder en fortsättning :

– Med de jättebehov som finns bland tjejerna kommer jag att arbeta för att projektet permanentas. Det finns en enorm kraft på GUTS och vi ser goda resultat hos de här tonåringarna, en grupp som annars är lite svårflörtad.