Konstverk skapade för utbytet. Sex stycken gång- och cykeltunnlar i Storås, Hammarkullen och Gamlestan har förvandlats till konstverk av unga vuxna i ett internationellt samarbete. De flesta konstverken är skapade av Göteborgskonstnärer speciellt för utbytet Youthpower 2020. Under fredagen är det vernissage.

Under tio dagar har blivande yrkesmålare från verksamheten Sätt färg på Göteborg, konststudenter från Barcelona och konstnärer verksamma i Göteborg tillsammans satt färg på gång- och cykeltunnlar.

– Det är ett 20-tal unga vuxna som sida vid sida varit med och gjort målningarna tillsammans. De har fått handledning av konstnärerna. En av dem, Uriol Marquez Caterua, har målat ett eget verk, säger Lilian Paunovic Olsson, kommunikationsansvarig för Sätt färg på Göteborg.

Konstverk skapade för projektet

Alla verk är skapade för Youthpower 2020 förutom “Astronaut in love” av Romulo Lass. Det konstverket kommer från tävlingen “Gothenburg art 21” och är ett av de sista i tävlingen att målas i “21 km konst” som går mellan Blå Stället i Angered och Röda Stens konsthall i klippan och målas fram till Göteborgs 400-årsjubileum.

– Han bor i Brasilien och har inte varit här utan har gett instruktioner. Deltagarna har överfört hans original på väggen och målat upp allt.

Taggad för att göra något nytt

Många som gått förbi tunnlarna under de tio dagarna har frågat vad som är på gång och sagt att de tycker att det är kul att tunnlarna får färg. Det har varit intensiva men roliga dagar för deltagarna.

– Jag är taggad på att få göra något nytt. Jag har inte målat dekorativt tidigare och aldrig utomhus, säger Sebastian Larsson, från “Sätt färg på Göteborg”.

Spanjorer fick göra eget verk

De spanska deltagarna fick skapa ett eget verk i en tunnel.

– Målet har varit att hitta ett gemensamt koncept kopplat till området, dess historia och latinamerikanska arv. Efter det arbetade vi med att kombinera allas ideer till ett enda verk. Ena sidan av tunneln har blivit mer figurativ och realistisk medan den andra sidan är mer fri och minimalistisk, säger Josep Osso och Santi Encina.

Finns det någon tanke med att måla tunnlarna?

– Många av de här tunnlarna kan upplevas som mörka och otrygga. Flera  av dem har inte varit renoverade på ett tag, så vi gör en del av renoveringen. Tanken är att göra så att gång- eller cykeltunnlarna känns tryggare men också roligare, att man får se något lite mer färgglatt, säger Lilian Paunovic Olsson.