Engagemang för lokal påverkan Hallå där Ahmed Abdulrahman, fritidsledare på Kooperativet Fjället i Rannebergen, som hade Camp demokrati Rannebergen med tio niondeklassare under påsklovet. Vad innebär projektet?

– Camp demokrati startade som ett sommarjobb förra sommaren i Angered. Under höstlovet gjorde vi ett försök i Rannebergen och nu hade vi det under påsken och så fortsätter vi fyra torsdagar under våren. Några av ungdomarna har fortsatt engagera sig frivilligt i frågor kring området. Syftet med Camp demokrati är att ungdomar i årskurs nio ska få chansen att lära sig mer om demokrati och hur man kan påverka och förändra i samhället på olika sätt. Fokus ligger på hur ungdomarna kan vara med och påverka lokalt.

Vad gjorde ni under påsklovet?
– Vi hade föreläsningar, vi bjöd in olika föreläsare som pratade om politik på lokal nivå. Vi hade även workshops där fokus var på vad ungdomarna kan förändra i Rannebergen. Jag promenerade med dem en timme för att bygga upp deras inspiration för att förändra och förbättra och då bestämdes vissa ställen där de såg att det fanns potential. Ena gruppen vill påverka själva miljön i Rannebergen med att till exempel måla om bänkar. De tycker också det behövs en ny grillplats. Andra gruppen fokuserade på fritidsgården, bland annat tycker de att asfalten vid den behöver förbättras. Deltagare från tidigare Camp demokrati har varit med och både presenterat, föreläst och påverkat innehållet under påsklovets camp demokrati.

Hur avslutas Camp demokrati Rannebergen?
– Höstlovets Camp demokrati resulterade i att ungdomarna anordnade ett möte med politiker, och de som äger byggnaden kom för att besvara frågor om butiken som stängs ner i området (Rannebergen centrum). Vi kommer även denna gång att bjuda in politiker och andra aktörer som har med området att göra, för att ungdomarna ska få berätta vad de gjort och vad de vill förändra i området.

Vad tycker ungdomarna hittills?
– Det har gått jättebra och ungdomarna har arbetat som en riktig grupp och fokuserat på själva arbetet. De flesta säger att de vill fortsätta med arbetet utan lön även efter Camp demokrati är slut. De vill visa resultat och det tycker jag är jättepositivt. Ungdomarna har haft roligt och de har fått känna att de faktiskt har fått möjlighet att vara med och påverka.