Uppmärksammas för arbete för nyanlända. Spontanfotboll och utflykter. Det är några av de aktiviteter som de elva tjejerna bakom namnet Ungdomsagenterna har arrangerat för att lotsa in nyanlända ungdomar i samhället. Nu får de ta emot Västra Göteborgs miljö- och folkhälsopris.

Sju av Ungdomsagenterna kommer från Frölunda. Fyra är från Tynnered. Under året som gått har de ordnat med en rad olika aktiviteter för nyanlända och efter skolavslutningen fortsätter deras arbete. Då arrangerar de ett läger i södra skärgården för nyanlända högstadietjejer.

I motiveringen till Västra Göteborgs miljö- och folkhälsopris står att läsa att med ”inspirerande ledaregenskaper och kärleken till det egna kvarteret är ungdomsagenterna bra förebilder. Tjejerna har förstått att alla vinner på en mer jämlik stad”.
− Vi förtjänar verkligen priset, för vi gör så mycket bra grejer, säger en av pristagarna, Nadine Chelly, 15 år, från Tynnered.

”Ta tag i det”
Hon ser gärna att fler engagerar sig i integrationsfrågor och uppmuntrar andra att också göra något.

− Det är bara och göra det, ta tag i det. Då har man möjligheten att vara med och påverka. Ta kontakt med din fritidsgård eller andra som jobbar med unga, säger hon.

Delades ut på Tynneredsdagen
Västra Göteborgs miljö- och folkhälsopris består av ett diplom och 5 000 kronor. Årets pris delades ut på Tynneredsdagen den 15 maj.

De elva pristagarna heter Sara Tarek, Elale Sultani, Ghadah AL-wassiti, Georgia Zoymbos, Katia Youzbachi, Serife Akyus, Samira Camargo, Nadine Chelly, Aya Merhi, Elene Gzirishvili och Elyan Younan.