Årets första av fem stormöten. Hallå där Dilan Sanchez Manmy från Angered, som går i ettan på Katrinelundsgymnasiet. Du blev vald till vice ordförande i ungdomsfullmäktige på årets första stormöte 22 februari. Hur gick processen till?

3114.jpg
– Vi var fem stycken som kandiderade till presidiet. Alla fick hålla ett tal och jag höll mitt ganska personligt. Jag pratade om att jag varit med i ungdomsfullmäktige sedan i sexan, att jag representerat ungdomsfullmäktige på universitetet genom att stå och prata framför lektorer och studenter, och att jag varit ungdomsfullmäktiges frontfigur på Bokmässan. Jag har den erfarenheten som krävs. Sedan fick ledamöterna rösta. Jag blev vald till vice ordförande, Jacob Welander till andre vice ordförande och Sandra Daniel till ordförande. Hon var ordförande även förra året.

Vad hände mer på mötet?
– Vi gick igenom förslag på vad vi ska ha för teambuilding-aktivitet för att ledamöterna ska lära känna varandra. Sedan var det några motioner som behövde gås igenom. En handlade om att skolan ska vara helt kostnadsfri. Den pekade på att utflykter och andra saker kan kosta, vilket gör att vissa kan känna sig uteslutna. Motionen handlade om att det är en viktig fråga att ha uppe hela året och att skolutskottet ska jobba med detta. Vi biföll motionen.

Vilka frågor tror du kommer att få mest utrymme i ungdomsfullmäktige under året?
– Kollektivtrafiken – vi kommer att jobba för gratis sommarlovskort även i år. Jag tror även att vi kommer att jobba för att ordna en stor aktivitet under Kulturkalaset. 2015 hade vi en 140 meter lång vattenrutschkana och vi märkte en stor uppgång i publicitet och intresse för ungdomsfullmäktige. Många visste inte om att det fanns innan dess, nu tycker jag att många fler känner till ungdomsfullmäktige – både lärare och elever – så utvecklingen har varit bra på det sättet.

Vad har du för några förhoppningar om det här året? Har du någon fråga du vill driva?
– Mitt stora fokus är att vi ska växa och bli större som forum. Jag vill visa att vi kan påverka och att unga ska kunna kontakta oss med olika frågor. Jag vill se en god utveckling för ungdomsfullmäktige.