No Hate-konferens på stadsbiblioteket. 150 ungdomar samlas i morgon fredag 13 oktober på Stadsbiblioteket för att prata om rasism och diskriminering. Bakom arrangemanget No Hate står Ungdomsfullmäktiges humanitära utskott och en av initiativtagarna är Sandra Daniel.

– Vi vill lyfta frågorna, visa hur det ser ut i samhället och hur man kan bidra för att minska rasism och diskriminering. Det kan handla om att våga säga ifrån om man hör någon uttrycka sig rasistiskt på stan eller öka kunskapen om hur man kan ta ställning och visa att man värnar om alla människors lika värde och rättigheter, säger Sandra Daniel som är ordförande i ungdomsfullmäktige sedan två år tillbaka och som varit ledamot i ungdomsfullmäktige i sju år.

Antirasistiskt civilkurage
Till konferensen, som är fullbokad, kommer högstadieklasser från runt om i Göteborg. Och dagen är fylld av föredrag och interaktiva programpunkter. Sandra Daniel håller själv en miniföreläsning, efter det berättar den före detta politikern, skådespelaren och verksamhetschefen för Göteborgs kulturkalas, Tasso Stafilidis om varför vi behöver engagera oss mot hatet.

– Sen kommer statsvetaren och föreläsaren Salem Yohannes. Hon kommer att prata om antirasistiskt civilkurage och rasism som drabbar afrosvenskar, som är ett av våra teman under dagen. Jag vet att hon kommer att ha en väldig interaktiv föreläsning där man genom olika övningar och dialoger verkligen blir engagerad.

Verktyg för att arbeta mot rasism
Sandra Daniel har en känsla av att rasismen i samhället har ökat och statistiken bevisar det faktumet och berättar att hon länge har velat samla ungdomar i Göteborg för att prata om dessa frågor. Hon tror inte att det är i den gruppen den värsta rasismen finns, men att det är viktigt att de har verktyg för att bemöta och arbeta mot rasism och diskriminering.

– Vi vill visa att man inte är ensam. Rasism hör inte hemma i vårt samhälle och jag tycker att det är viktigt att vi alla tydligt jobbar mot rasismen och står upp för våra medmänniskor.

Fredagens konferens är fullbokad – men Sandra Daniel har ett tips till ungdomar som känner att de skulle vilja engagera sig mer.

– Kandidera till ungdomsfullmäktige! Där finns alla möjligheter att påverka och arrangera liknande aktiviteter.