Vill hitta gemensamma lösningar. Rasism, utanförskap och segregation är temat på den digitala konferensen “Vi & dem?” som Ungdomsfullmäktige i Göteborg arrangerar den fjärde november. “Jag har pratat mycket med kompisar, många upplever att det är ett problem. Det är därför vi anordnar den här konferensen för att belysa problemet och för att vi ska hitta gemensamma lösningar”, säger ledamoten Kanza Rehman.

Ungdomsfullmäktige har en tradition av att ordna konferenser i olika ämnen. De senaste åren har de handlat om psykisk ohälsa. Kim Son Ngo och Kanza Rehman valdes in för två respektive tre år sedan och sedan dess har de velat ordna en konferens om rasism, utanförskap och segregation.

– Jag brukar prata jättemycket om rasism i skolan och har fått höra att om vi vill ha förändring så får vi använda de plattformar som finns, för att få våra röster och berättelser hörda. Vi tycker att det är jätteviktigt att lyfta den här frågan eftersom rasismen blivit grövre, säger Kanza.

Ungt perspektiv av rasism

Det är det unga perspektivet av rasism som kommer att tas upp på konferensen “Vi & dem?” den fjärde november och deltagarna kommer att få lyssna till ungas berättelser om rasism och hur de blivit utsatta. Flera politiker är också med, både lokala och Åsa Lindhagen som är jämställdhetsminister och minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.

– Det är viktigt att ha med någon från nationell nivå, de här problemen drabbar inte bara oss utan många fler. Hur kan regeringen arbeta mot diskriminering? säger Son.

– Vi ville ha någon som har en maktposition, vi vill höra henne berätta hur hon ser på frågan och vi vill att hon lyssnar på oss, säger Kanza.

 Föreläsning om rasism

Under konferensen blir det även ett kulturellt inslag med spoken word av Suad och en föreläsning om rasism av Salem Yohannes.

– Hon har ett uppdrag för Göteborgs Stad att tillsammans med andra skriva en handbok mot rasism som ska användas i skolorna. Syftet med hennes föreläsning är att vi ska få klart för oss vad rasism och fördomar är, vilka stereotyper det finns och hur det påverkar oss. Det ska inte handla så mycket om byråkrati, säger Son.

– Vi har haft som plan att det inte ska vara långa tråkiga föreläsningar, vi vill att det ska vara för ungdomar, förklarar Kanza.

Vill förklara segregation

Segregation tas också upp. Både Son och Kanza anser att Göteborg är en segregerad stad.

– Politiker använder sig gärna av ordet segregation, men alla vet inte vad det betyder, vi vill få fler att förstå det på ett enkelt sätt. Jag ser det som ett lopp på Ullevi. Innan startsignalen får man backa ett steg om man är utländsk, ett steg till om man bor i ett visst område och så vidare, säger Son.

– Sedan går startsignalen och då ska man försöka att springa sitt allra bästa, men det går inte alltid. Man hamnar efter och det uppstår skillnader. I Bergsjön där jag bor är medellivslängden tio år mindre än i Långedrag, det är inte så det ska vara. Det ska vara en och samma stad, fortsätter Son.

Deltagarna får tycka till

Alla är välkomna att vara med på den digitala konferensen, från skolan, hemifrån eller från arbetsplatsen.

– Det blir en konferens där man får vara med. Vi har tänkt ha interaktiva stunder med bikupor i klassrummen där man får massa frågor att diskutera och sedan skicka in sina svar. Vi kommer också att ha en mentometer där man får tycka till i olika frågor, berättar Son.

För att vara med krävs det att man gör en anmälan. Se länk nedan. De första klasserna som anmäler sig får en goodiebag. Konferensen går att se i efterhand.