Valet till Ungdomsfullmäktige i Göteborg närmar sig, 6-17 november. Många kandidater finns redan nu på stadsdelarnas hemsidor och i år får de chans att valtala "på riktigt", från en scen i Nordstan.

– Vi har ett torg och en liten scen i Nordstan 12-13 november, berättar Eva Looström, planeringsledare för Ungdomsfullmäktige.

26 procent röstade i fjol

– En del kan nog uppleva det som kämpigt att stå på scenen. Men det ska ju inte vara några långa tal, max fem minuter om varför det är viktigt att rösta i valet.

Ungdomsfullmäktige infördes i Göteborg 2005. 81 mandat står på spel, precis som i Kommunfullmäktige. Varje stadsdel har ett antal mandat, beroende på hur många röstberättigade ungdomar det bor där.

Förra året var första gången som alla 81 mandaten blev besatta. Tidigare har det alltid varit någon stadsdel som inte lyckats få ihop tillräckligt många kandidater.

Valdeltagandet har ökat stadigt, men är ändå ganska lågt. Förra året deltog 26 procent i valet. I topp låg Styrsö, Torslanda och Bergsjön, alla med över 40 procent.

Lågt valdeltagande på gymnasierna

– I år ska vi nå åtminstone 30 procent för hela stan. Det är ju inte ens bra, men det är bättre, säger Eva Looström.

Sorgebarnet är fortfarande gymnasieskolorna, både de kommunala och friskolorna. Där röstar inte mer än fem-sex procent av de röstberättigade.

– Vi har jobbat mycket med att få kontaktpersoner på alla gymnasieskolor, för att informationen ska nå ut till alla, berättar Eva Looström.

– Men det är ju så många skolor! Och ofta tycker de inte att de kan motivera klasserna att rösta eftersom alla inte får lov att vara med.

250 kandidater anmälda

Det beror på att den som bor i en annan kommun inte får delta i valet. Och den som bor i en annan stadsdel än skolan kan inte rösta på sina klasskompisar eftersom det är stadsdelen som utgör valkrets.

– Men det här handlar ju inte om att få rösta på sina klasskompisar. Det handlar om demokrati, att få vara med och påverka, säger Eva Looström.

I dagsläget har cirka 250 kandidater anmält sig till valet.

Röstar på nätet

– En del brukar ångra sig eller falla ifrån av olika orsaker, så jag räknar med 200 till slut. Och det är bra, då lär det finnas många att välja mellan i varje stadsdel.

Valet till Ungdomsfullmäktige görs enbart via Internet.

– På fredag 6 november kan man börja rösta, säger Eva Looström.

2744