Röstning till och med 17 november. Valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige 2016 förlängs ett dygn. Orsaken är stora tekniska problem. Under onsdagen var det omöjligt att rösta halva dagen. Men på torsdagen fungerade det igen. "Nu går det logga in och rösta", säger planeringsledare Paula Aijmer.

I onsdags var det stora problem med inloggningarna.

– Vi blev nerringda av klasser som stod i datasalar för att rösta och samordnarna var irriterade. Tydligen orsakades felet av att en adressbok försvann, så 35 000 namn behövde läsas in på nytt i systemet, fortsätter Paula Aijmer.

– Vi gör alltid en stor teknisk utvärdering efter valet. Nu får vi ta upp detta med vår externa leverantör, självklart är vi inte nöjda, det här ska bara flyta på, det ska inte vara några problem!”

Kan påverka valresultatet
Hon är orolig för att det tekniska strulet kan ha påverkat valutgången.

– Av erfarenhet vet vi att tillgängligheten har påverkan på valresultatet. Ytterst är det en förtroendefråga, vi riskerar att mista ungdomarnas förtroende om vi inte kan sköta detta bra, säger Paula Aijmer.

Valet till UF är helt webb-baserat. Det startade i fredags, 6 november, och skulle pågå i tio dagar. Nu förlängs det alltså i 24 timmar, till och med tisdagen 17 november.

– Nu hoppas vi att ledamöterna i Ungdomsfullmäktige, samordnare och alla andra hjälps åt att sprida informationen om att valet är förlängt, säger Paula Aijmer.