“Det är ett kvitto” Ungdomshandledaren Faton Begu i Göteborgs Stad har utsetts till årets förebild i kategorin Lokal verkan av organisationen Förebildarna. “Det känns väldigt kul och hedrande. Det är ett kvitto på att det jag gör faktiskt betyder något”, säger han.

Faton Begu, ungdomshandledare, Projektkontoret, Socialsydväst, är årets förebild i kategorin Lokal verkan. Foto: Alexander Bendz

Faton Begu är ungdomshandledare på projektkontoret vid socialförvaltningen sydväst. I sitt arbete träffar han ungdomar på deras arenor, till exempel i skolor, på mötesplatser eller på Frölunda torg.

– Vi försöker hitta vad de är intresserade av, visa vilka möjligheter de har, coacha dem och få dem att lyckas. Ofta är de inte medvetna om vilka möjligheter det finns och vilket stöd som finns att få, säger Faton Begu.

Det kan handla om projekt där unga ordnar konserter, teater eller dansuppvisning eller är med och påverkar genom olika inflytandeforum som Demokratidagen.

– Vår verksamhet bygger på ungas egen organisering och hade det inte varit för de ungas drivkraft hade vi inte kunnat göra allt det vi gör.

För sitt arbete har Faton Begu nu fått utmärkelsen årets förebild i kategorin Lokal verkan av organisationen Förebildarna och han blev väldigt överraskad.

– Jag var inte alls förberedd. Förebildarna skulle komma och ställa lite frågor och ta bilder utanför. Då dök en manskör upp och överraskade. Det kändes väldigt kul, säger han och skrattar.

 Hur stärker utmärkelsen dig i ditt fortsatta arbete?

– Det inspirerar mig att fortsätta med det jag gör. Jag vill också visa på det goda som finns i samhället. Det behöver inte vara en skådespelare eller influencer som är förebild. Det kan vara jag, du, vem som helst egentligen. Alla kan göra skillnad!

 Du brukar säga att det räcker med att en person tror på dig för att du ska lyckas …

– Ja, det är kopplat till en lärare i gymnasiet. Han lyssnade och brydde sig om vad jag tyckte och tänkte. Jag hade svårt för vissa ämnen i skolan, han hade ett speciellt sätt för att nå fram, där jag också fick lära honom något. Han har inspirerat mig, det är så jag arbetar i dag också.

Vad tycker du om juryns motivering?

– Den var väldigt fin, jag blev lite rörd. Att man verkligen förstått mitt engagemang och min drivkraft för att försöka inspirera ungdomar.