UD inleder årligt chefsmöte i Göteborg. När Utrikesdepartementet i nästa vecka arrangerar sitt årliga chefsmöte väljer man att tillbringa måndagen i Göteborg. Under eftermiddagen kommer allmänheten ges möjlighet att själva ställa frågor till några av ambassadörerna i Nordstan.

Traditionellt kallar Utrikesdepartementet varje år hem sina många ambassadörer ute i världen för att under en vecka tillsammans gå igenom aktuella frågor.

– Förra året valde vi att inleda veckan med ett besök i Linköping, och i år är det Göteborgs tur. Göteborg är en otroligt internationell stad med många människor som har rötter från andra håll i världen, så det känns helt rätt att komma till Göteborg, säger Charlotta Ozaki Macias som är chef för UD:s kommunikationsenhet.

Ett sätt att fräscha upp kunskapen om Sverige
Totalt är det närmare 150 ambassadörer som väntas till Göteborg – flertalet av dem är stationerade utomlands men en del av dem arbetar till vardags på UD i Stockholm.

– Det här är ett bra sätt att fräscha upp ögonen för vad Sverige är idag, säger Charlotta Ozaki Macias.

Vid sidan av att de många ambassadörerna får en presentation av flera stora företag och institutioner i Göteborgsområdet, kommer några av dem att medverka i ett publikt arrangemang i Nordstan under eftermiddagen.

Efter en introduktion av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén klockan 14.30 blir det möjligt för göteborgarna att prata med, och ställa frågor till, ambassadörerna. Bland de närvarande ambassadörerna finns bland andra Klas Molin, som är placerad i Bangkok och är svensk ambassadör för Thailand, Burma och Filippinerna, samt Helena Rietz som är placerad i Jordaniens huvudstad Amman.

Direktsändning i P4
– Vi har haft Öppet hus på UD vid något tillfälle, och det har hänt att ambassadörer suttit med i TV:s morgonsoffa, men ett sådant här direkt möte med allmänheten är det första gången vi är med om, säger Charlotta Ozaki Macias.

Frågestunden följs upp med en direktsändning i P4 Göteborgs program Göteborg Direkt. Start kl 15.

Efter en intensiv dag i Göteborg fortsätter det stora sällskapet till Stockholm på måndagskvällen för att där fortsätta sitt traditionella chefsmöte.