Samarbete mellan unga och polisen. "Inte som du tror" heter en annorlunda polisfilm som har premiär på biografen Roy på torsdag. (24 mars) Filmen är gjord av ungdomar och poliser tillsammans och ska nu visas och diskuteras i Göteborgs skolor.

Polisfilmer med våld, blod och dramatik finns det hur många som helst. Men den här filmen ska bjuda in till möten mellan ungdomar och poliser i Bergsjön.

25 minuter påhittat och dokumentärt innehåll

– Titeln syftar på att verkligheten och vardagen inte alltid är som många av oss tror, vi har föreställningar om varandra som inte alltid stämmer när man väl synar dem, säger Ulla Gawlik, verksamhetsansvarig på TidsNätverket i Bergsjön.

Sedan april 2010 har arbetet med att skapa filmen pågått. Ett tiotal ungdomar har skrivit manus, agerat skådespelare, skött kamera, ljud och ljus och allt annat praktiskt. Nu är den alltså klippt och klar, en 25 minuter lång film med både påhittat och dokumentärt innehåll.

Har provvisats i Bergsjön och Lövgärdet
– Filmen ska visas på skolor och andra offentliga platser av ett informationsteam som består av en polis, två ungdomsambassadörer och en projektledare, berättar Ulla Gawlik.
Efter filmvisningen i klassrummet följer ett samtal med eleverna, cirka en timme lång. Ungdomsambassadörerna är till att börja med några av dem som varit med i filmarbetet.

– Men längre fram hoppas jag att även andra ungdomar kan vara med och visa filmen och leda samtalen, annars blir projektet lite begränsat, säger Ulla Gawlik.

Redan före premiären har filmen visats mer än 15 gånger, för skolklasser i Bergsjön och Lövgärdet, ett slags ”testvisningar” för att se hur samtalet efteråt ska ledas och läggas upp på bästa sätt.

Ska skapa nya relationer och samtalsmöjligheter
– Det är ju den dialogen som är viktigast, inte filmen i sig. Syftet med hela projektet är att skapa nya relationer och samtalsmöjligheter mellan polisen och ungdomar, säger Ulla Gawlik.
Närmast på tur att se filmen är Burås-, Guldheds- och Martinaskolan.

Filmen ska också visas på Stadsbiblioteket, dels två öppna skolvisningar 9 maj, dels en föreställning kvällstid för allmänheten 11 maj kl 18.

Till premiären på Roy på torsdag väntas ett 100-tal personer, naturligtvis alla i filmteamet, alla statister och poliser som medverkat. Men premiären är öppen även för andra intresserade. I så fall krävs en anmälan till mailadressen info@tidsnatverket.se

2FC2.jpg

Foto: Helena Elfman