Gammalt verk har fått modern styrning. Sveriges enda klockspel i ett köpcentrum återinvigs på Wieselgrensplatsen på torsdag 24 maj. Nu ska de renoverade klockorna spela vid tolvslaget varje dag. Och när det händer något speciellt på torget.

– Nu kan vi spela på klockorna med en ipad, säger Björn Gårdbäck, centrumutvecklare för Wieselgrensplatsen.

– Jag ser framför mig att klockorna kan användas på många sätt, till exempel när kulturskolan spelar eller vid andra evenemang.

Till invigningen på torsdagen har hovtrumpetaren Salomon Helperin skrivit ny musik. Dels en halv minuts melodi till det dagliga tolvslaget, dels två invigningsstycken, som kommer att framföras av domkyrkoorganisten Bengt Nilsson och Helperin själv. De får hjälp av Lundbys kulturskolas blåsare, slagverkare och dansgrupp samt pantomimdansaren Phax Amanda.

Slog dygnet runt
– Extra roligt är att Salomon Helperin var elev till den kände Göteborgskompositören Sven Erik Johansson, som skrev den ursprungliga klockmelodin på 60-talet, berättar Björn Gårdbäck.

Klockan tolv på torsdagen återinvigs det unika klockspelet efter en omfattande renovering av både klockor och urverk, som snart är 50 år gamla. Även här har Salomon Helperin hjälpt till med sin sakkunskap.

Klockspelet invigdes 1966 och slog då en gång i timmen, dygnet runt.

– Det blev en del klagomål från boende runt torget och det kan jag förstå, säger Björn Gårdbäck.

Mer internationellt
Klagomålen ledde till att klockorna hängde tysta och stilla i många år. Men de startades igen för cirka tio år sedan och har sedan dess slagit in timmarna på dagtid, kl 8 – 20.

– Nu ändras det och vi får ett klockspel med en melodi. Och bara en gång om dagen, vilket är det vanliga i andra länder, säger Björn Gårdbäck.

Renoveringen innebär att klockspelet nu är en kombination av gamla tiders urmekanik och dagens digitala teknik.

– När vi bestämde oss för att bevara den här unika attraktionen, ville vi göra det på ett framtidsinriktat sätt, inte behöva springa och låsa upp för att komma åt klockor och urverk.

Spelar trådlöst
Den tekniska lösningen gör att man från ett klaviatur, via en trådlös radiolänk, kan styra klockspelets elektronik och mekanik.

– Nu har vi ett gammalt klockspel med modern styrning, som kan användas som ett musikinstrument. Och allt är tiptop, säger Björn Gårdbäck.