Byggnadsminne från 1889. Lagom till julhandeln återinvigs på onsdagen en av Göteborgs mest älskade byggnader: Stora Saluhallen. Efter två års intensivt upprustningsarbete är huset åter redo att välkomna göteborgarna.

Stora Saluhallen på Kungstorget har frestat göteborgarna med ett brett utbud av matvaror ända sedan 1889. För några år sedan var delar av byggnaden så sliten och otidsenlig att en upprustning inte längre gick att skjuta på framtiden.

– De första besluten fattades 2008, säger vd Göran Sylvesten som idag kan se tillbaka på ett av de svåraste uppdrag fastighetsbolaget Higab ställts inför.

– I samband med rivningsarbetet upptäckte vi saker som vi inte förut visste om. Till exempel tvingades vi ersätta ett bjälklag som var helt slut. Det innebar både förseningar och merkostnader.

Stora påfrestningar
Under den första ombyggnadsetappen flyttade ett halvdussin handlare ut på torget i en tillfällig paviljong, men den mer omfattande andra etappen har inneburit större påfrestningar.

– Vi frågade handlarna hur dom ville ha det. Majoriteten ville att vi skulle tömma Saluhallen helt och hållet eftersom det ändå skulle bli svårt att bedriva verksamhet bland allt buller och damm, säger Göran Sylvesten.

Samtidigt lovade Higab handlarna att det skulle vara inflyttningsklart till julhandeln.

– Det var viktigt för oss att hålla det löftet, och det har jobbats både helger och nätter för att få ihop det.

Förutom att Saluhallens många butiker restaurerats har även källarplanets förråd och frys- och kylrum rustats upp.

Underhållning och Luciakröning
När almanackan säger 121212 tyckte Higab att man hittat rätt dag för en värdig återinvigning. Tolv minuter över tolv startar invigningen på den tillfälliga scenen på torget, men redan från klockan nio på morgon välkomnar handlarna sina kunder.

Under dagen kommer en del av dem också att presentera sina verksamheter och sitt utbud från scenen.

Invigningsdagens underhållning avrundas med kröning av Göteborgs Lucia klockan 18.

Hur länge dröjer det då innan saluhallen måste gå igenom en så här omfattande restaurering igen?

– Den höll ju i över hundra år, så vi får hoppas att det dröjer lika länge till, säger Göran Sylvesten.