Bogseras över från Götaverken. Barken Viking har fått skinande vit ny färg på skrovet och nyrenoverade master och rigg. Efter att ha legat vid Götaverken sen nyår återvänder hon till sin kajplats vid Lilla Bommen på torsdag förmiddag.

Arbetena på skrovet har gjorts i docka på Götaverken dit Viking bogserades i slutet av december. Renoveringen av master och rigg har gjorts vid kaj av ett holländskt specialistföretag. Nu återstår bara en del justeringar innan hotellverksamheten drar igång igen den 1 april.

Bara tio kvar i hela världen
– Vi ser fram emot att hälsa våra gäster välkomna igen och är glada över att Vikingblivit så fin, säger Helena Stenborg, verksamhetschef på Hotell Liseberg Barken Viking.

Barken Viking är en av tio kvarvarande fyrmastade barkar i världen och är det största segelfartyg som byggts i Norden. Hon byggdes som skolfartyg på Burmeister & Wains skeppsvarv i Köpenhamn och sjösattes 1906.

1951 köptes skeppet av Göteborgs Stad för att bli sjömans- och kockskola. Hon förvaltas sedan 1998 av det kommunala fastighetsbolaget Higabgruppen.