"Allt ska upp på bordet". Sysselsättningsprojektet Upp! för ungdomar i Göteborg ska granskas av en extern revisionsfirma. Det har stadsdirektör Åke Jakobsson och personaldirektör Lisskulla Lindström beslutat efter avslöjandena i Göteborgs-Posten om uppblåsta deltagarlistor och manipulerade krognotor.

– Nu måste vi få fram korrekta uppgifter. Allt ska upp på bordet så vi får värdera fakta, sa Åke Jacobsson på en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Pressträffen hölls efter ett extrainsatt möte med stadens personal- och arbetsmarknadsutskott. Politikerna i utskottet hade varit irriterade, ställt många frågor och krävde att få svar.

Enligt GP har färre än 200 ungdomar fått sysselsättning efter två år med projektet, som ska pågå i tre år och kostar totalt 63 miljoner kronor. Den siffran ligger mycket långt från det uppställda målet på 4.200 ungdomar.

Projektledaren och ekonomiansvarig fick varning
Projektets finansiärer, Göteborgs Stad och ESF (Europeiska Socialfonden i Sverige), har fått rapporter med deltagarlistor där barn, pensionärer och stockholmare registrerats som unga arbetslösa i Göteborg.

Dessutom har ledningen låtit pengar rulla på ett sätt som inte är förenligt med kommunens regler. I ett fall har vin ”gjorts om” till mat på en nota från Grand Hotel på Marstrand. Den notan upptäcktes redan i augusti av internrevisionen och efter den fick både projektledaren och den ekonomiansvarige en skriftlig varning.

– Vi förstod att det fanns brister men inte så många som har kommit fram de senaste dagarna. Det är lätt att vara efterklok; när borde vi ha reagerat och hur?, sa Lisskulla Lindström och fortsatte:

– Uppgifterna i pressen stämmer inte med de uppgifter vi har själva. Vi måste säkerställa hur det ser ut.

”I några fall har ESF inte velat var med”
På pressträffen kom det också fram att festivalpass till Way Out West förmodligen delats ut på otillåtet sätt, att det finns misstankar om att projektledningen har anställt vänner eller släktingar och även anlitat företag där de själva eller närstående sitter i styrelsen.

– I några fall har ESF inte velat vara med och betala därför att upphandlingen inte gått korrekt till, sa Åke Jacobsson.

Vilken revisionsfirma som ska anlitas för att granska Upp! är inte klart ännu. Uppdraget kommer att upphandlas.