Suomeksi på hemsidan och en växeltelefonist. En finsk flik på Göteborgs Stads hemsida och en finsktalande telefonist i stadens växel. Det är de första konkreta tecknen på en utökad service för alla finsktalande i Göteborg.

Nyordningen beror på att Göteborg sedan 1 februari ingår i det finska språkets förvaltningsområde, i sin tur en följd av lagen från 2010 om Sveriges nationella minoriteter. Göteborg ansökte om att få ingå i förvaltningsområdet, eftersom här finns många som kan tala finska, uppskattningsvis 28.000 personer.

Från och med måndag 11 april finns en ny knapp i sidhuvudet på alla sidor på goteborg.se; Suomeksi (”På finska”). Om man klickar på den får man en sammanställning över den service för finskspråkiga som finns inom Göteborgs Stad.

Tar emot samtal på finska på tisdagar
– Här finns till exempel Svensk-finska skolan, modersmålsundervisning och ett äldreboende i Lövgärdet med finsktalande personal, säger Lennart Engström, projektledare på stadskansliet.

Från och med tisdagen kommer också en telefonist att ta emot samtal på finska en gång i veckan. Hon finns på plats tisdagar kl 13–16 på telefonnummer 031- 365 18 00 och kan svara på enklare frågor och lotsa vidare inom kommunen.

– Hon är ingen expert på allt möjligt, utan är en vanlig telefonist som sitter i Angereds växel och dit kan andra växlar koppla ifall de får samtal på finska, säger Lennart Engström.