Hoppas på fortsatta och fler samarbeten. Hallå där Petra de Boer kommunikatör för Vägen ut! kooperativen som firar 20 år i år, hur uppmärksammade ni detta? ”Vi firade på Vägen ut! Lärjeåns kök och trädgårdar i Angered. Det kom ungefär 100 gäster från hela staden och som på olika sätt följt med oss på den här resan”.

När Vägen ut! kooperativen firade 20 år planterades ett körsbärsträd. Foto: Vägen ut!

– Vi åt lunch och sedan hade vi ett scenprogram där vi berättade lite om vad vi lärt oss på de här 20 åren på olika teman och hade prisutdelning. Alla som kom på firandet fick med sig en bivaxduk som Vägen ut! Karins döttrar tillverkat av textilspill och bivax från Stadskupan. Vi planterade även ett träd tillsammans. När vi firade tio år planterade vi en kastanj och nu planterade vi ett körsbärsträd.

Berätta lite kort om Vägen ut!

 – Vi startade som ett EU-projekt 2002 av en grupp människor som hade erfarenhet av kriminalvården, antingen för att de suttit i fängelse eller för att de jobbat där. Projektet handlade om att skapa ett mer jämlikt samhälle. När projektet avslutades tre år senare hade de startat tre företag och sedan dess har det bara vuxit.

– Vi anställer mer eller mindre bara människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Många av våra verksamhetschefer har den erfarenheten. Det finns en kraft i de arbetsintegrerande sociala företagen. De drivs som kooperativ och alla som varit anställda i tre år har möjlighet att bli medlem och blir då delägare i företaget.

Hur ser ni på framtiden?

 – Vi hoppas på fortsatta och fler samarbeten och att vi ses som en viktig aktör när det kommer till att skapa arbeten för människor som hamnat långt ifrån arbetsmarknaden. Samverkan är otroligt viktigt för oss och vi kan inte skapa ett inkluderande och delaktigt samhälle själva, det måste ske genom samverkan med dem som det berör, men också sociala företag, civilsamhället, staden och näringslivet.

– Vi hoppas på fler sociala företag i Göteborg. Vi är duktiga på det i Göteborg, vi brukar säga att Göteborg är de sociala företagens Gnosjö. Det är en bra väg in för människor.

Vägen ut! samverkar med Göteborgs Stad på flera olika sätt.