Lyckat integrationsprojekt. Den 6 juni spelar Göteborgs symfoniker upp på scenen vid Björngårdsvillan och bjuder tillsammans med Göteborgs symfoniska kör på fri konsert. Under firandet passar också Välkommen till framtiden på att informera om sin verksamhet.

Om vädret håller i sig kommer picknick-filtarna tveklöst vara många på stora gräsmattan framför Björngårdsvillan när det är dags för det årliga nationaldagsfirandet. På plats finns också Välkommen till framtiden, en möjlighet för 300 nya svenskar med kort utbildning att få ett första jobb.

– För oss passar det så himla bra att vara med här. Vi var även med i fjol och då var det jättemånga som var intresserade. I år har vi fått med oss hela vår organisation till Slottsskogen, inklusive två deltagare och de entreprenörer som anställt dem. Så det finns många som kan berätta mer om hur det här går till, säger Bo Strandberg, processledare social hållbarhet för Framtidenkoncernen.

Konceptet Välkommen till framtiden innebär att varje deltagare under en sexmånadersperiod arbetar tillsammans med en egen handledare och gör samma typ av arbetsuppgifter som hen gör. Under tre dagar går deltagaren med på arbetsplatsen och två dagar ägnas åt SFI-utbildning. Det öppnar upp för ett närmare samarbete och nya sociala kontakter. Därefter sker en individuell matchning för ett nytt jobb.

Välkommen till framtiden är ett samarbete mellan Framtidenkoncernen, arbetsmarknad och vuxenutbildning, Arbetsförmedlingen och Folkuniversitetet.