Fint pris att vinna. Bor du i Nordost och är mellan 10 och 20 år? Då kan du vara med i en affischtävling inför Orange day, FN:s internationella dag för att uppmärksamma våld mot kvinnor. “Det vinnande bidraget kommer att användas inför Orange day nästa år i Nordost”, säger Åsa Nilsen, koordinator för Nordost fritt från våld i Göteborgs Stad. 

Åsa Nilsen är koordinator för Nordost fritt från våld.

FN har utsett den 25 november till den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kallas också för Orange Day. I stadsområde Nordost i Göteborg pågår en affischtävling på samtliga tio fritidsgårdar och mötesplatser inför dagen.

− Ungdomarna får rita, teckna eller måla en affisch och materialet finns på fritidsgårdarna och mötesplatserna. De erbjuder också plats om ungdomarna behöver någonstans att sitta, säger Åsa Nilsen.

Orange day-kampanjen pågår i hela Göteborgs Stad. Syftet är att lyfta problemet och att det finns hjälp att få.

− Det är viktigt att läsa på kring vad dagen handlar om, tanken är att ungdomarna lär sig om detta samtidigt som de gör en affisch.

Öppnar för samtal

På Lövgärdets fritidsgård har arbetet redan dragit i gång. Diverse målar− och skrivmaterial i färgen orange har införskaffats.

− Tanken är att man kan sitta här och arbeta, lämna kvar sin affisch och fortsätta när man vill under de närmsta veckorna, säger Frida Bednarz, fritidsassistent på Lövgärdets fritidsgård.

Hon menar att pyssel och skapande ger goda förutsättningar för samtal.

Frida Bednarz är fritidsassistent på Lövgärdets fritidsgård.

− Mäns våld mot kvinnor är ett jättesvårt ämne att prata om och tyvärr är det många som har egna erfarenheter av det. Men när man fokuserar på något annat och inte behöver ha ögonkontakt kan samtalet kännas mindre påtvingat och det blir lättare att prata.

Bryta ensamhet

Den möjligheten vill man även ta vara på vid fritidsgårdens eget arbete med Orange Day. Därför kommer det under hela vecka 47 ordnas olika sorters pyssel med tema orange.

− Vår förhoppning är att de som behöver ska våga öppna upp så vi kan stötta och informera om vart de kan vända sig för att på hjälp. Men också att få till ett samtal om våld, som ibland upplevs som normativt, och få ungdomarna att se att de inte är ensamma om sina upplevelser. Oavsett hur de ser ut, säger Frida Bednatrz.

Sista dagen att lämna in affischen till fritidsgården eller mötesplatsen är den 25 november. En jury bestående av tio ungdomar, en från varje fritidsgård/mötesplats, och två vuxna kommer att bestämma vilken affisch som vinner. Affischen kommer att användas inför Orange Day i Nordost nästa år.

− Vinnaren kommer att få ett fint pris, säger Åsa Nilsen.