På bottenplanet i kommunhuset Traktören på Köpmansgatan finns nu ett flygfoto över stan som slår det mesta. "Det är det största över Göteborg, det kan vi säga och det kan vara världsrekord för flygbilder", säger Kristian Pedersen, informationschef på Stadsbyggnads- kontoret.

Han har nyligen anmält bilden till Guinness rekordbok och om ingen kan visa på en större bild kommer flygfotot över Göteborg att gälla som världens största.

900 sammanfogade bilder

Bilden är 20 meter lång och 13 meter bred, alltså 260 kvadratmeter, och har skrivits ut under sommaren på Stadsbyggnadskontoret.

Det är Lantmäteriet som tagit sammanlagt 900 fotografier från 2.300 meters höjd.

– Sen har vi lagt ihop i dem datorn till en enda bild som vi skrivit ut i 70 delar och fogat samman, säger Kristian Pedersen.

Vill få folk att bry sig mer

Tanken med bilden är att göra det lättare för människor att förstå vad som planeras i Göteborg och hur olika projekt kan komma att se ut i verkligheten.

– Jag har lärt mig under åren att det är svårt för folk att förstå vanliga kartor, det blir för abstrakt. Det är lättare med en flygbild där man ser träd och byggnader på riktigt, säger han.

Förhoppningen är att folk mer än idag ska engagera sig i stadsbyggnadsdebatten.

– Till exempel ser man hur nära Hisingen ligger centrala stan och att det därför måste bli fler broar över älven, säger Kristian Pedersen.