Fram till den 19 december kommer Vårt Göteborg att fortlöpande rapportera hur många bränder i Göteborg som orsakas av glömda ljus. För trots förmaningar från Räddningstjänsten varje år är julmånaden den mest branddrabbade när det gäller bränder i bostäder. ”Tänd gärna ljus men glöm inte släcka” manar räddningstjänsten som nu går in i sin mest hektiska månad.

– Tiden som kommer är synnerligen oroväckande. Nu tänder folk ljusen och pyntar och sätter mossa i adventsljusstakarna. Advent är en ljus och trevlig tid men den mörka sidan är alla bränder och förstörda lägenheter Man glömmer att släcka och det är samma visa vartenda år, säger Claes Thornberg, brandorsaksutredare på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Sämre kvalitet på ljusen

Fram till den 19 december kommer Vårt Göteborg att ha fortlöpande kontakt med Räddningstjänsten och rapportera om nya ljusbränder som inträffat i Göteborg.
Läs om ljusbränderna här >>

För att ljusbränderna kommer att inträffa är Claes Thornberg helt säker på.

– Vi hoppas att våra onda aningar inte blir besannade men tyvärr vet jag att det blir mellan 25 och 30 bränder under den här tiden. Vi lever i en stressad tid i dag, folk springer och rusar. Förr hade vi levande ljus i granen. Det brann inte mer då vad jag vet men det skulle inte funka idag. Dessutom har kvaliteten på bland annat värmeljusen blivit sämre och sämre.

56EA.jpg– Och det säljs mer och mer krafs! De som tillverkar de här sakerna har inte minsta aning om dels hur dåliga ljusen är, dels att det alstras en väldig massa värme som ska avledas, i till exempel en liten fyr med ett värmeljus. Varje gång jag ser hur det ser ut efter en brand så tänker jag ”gud så onödigt!”, säger Claes Thornberg.

Var försiktig med elprylar

Det säljs också fler och fler mer eller mindre säkra lampor, ljusslingor och allehanda elprylar till jul. Men att de vanliga eljusstakarna i fönstren skulle utgöra en brandfara tror inte Claes Thornberg:

– Det är bättre att låta elljuststakarna i fönstret vara tända än att hålla på och skruva på ljusen, det finns ingen statistik som talar för att elljusstakar brinner.

– Men däremot en sån där elslinga som kanske består av halogenlampor, hänger man den i en plastgran så att lamporna kommer i kontakt med plasten så finns det risk för överhettning. Man får vara försiktig när man köper såna här saker för de som säljer dem har inte en tanke på säkerheten och den som köper dem tänker att eftersom de får säljas så är de väl ofarliga. Nu kommer det också intensivljus och halogenlampor, så det gäller att vara försiktig, manar Claes Thornberg.

1:a advent brandvarnardag

Att ha en fungerande brandvarnare hemma kan verka självklart men det är det inte. Räddningstjänsterna i Sverige har gemensamt utlyst första advent som nationell brandvarnardag.

– Det är röken som är farlig och som dödar. Det hemska med rökskador är att det räcker med några få andetag så kan man ha förstört sin lungkapacitet, med lungödem och kanske bestående men.

Av de bostadsbränder som inträffade inom Storgöteborg under år 2002 fanns fungerande brandvarnare installerade i endast cirka 10 procent av hemmen.

Brandmän på stan två lördagar

Räddningstjänsten råder alla adventsfirare att redan innan första ljuset är tänt passa på att kolla sina brandvarnare och byta batteri.

Den som vill veta var brandvarnaren ska sitta och när det är dags att byta batteriet eller hur man undviker ljusbränder och andra brandfaror i hemmet kan ställa sina frågor direkt till räddningstjänstens personal. Brandmännen är ute på stan på lördag förmiddag den 29 november och den 13 december (se vilka platser på listan nedan).

Brandmän på stan:

Brandmän finns på plats lördag förmiddag den 29 november och lördagen den 13 december, på följande platser: Frölunda Torg, Göfab, ICA Maxi Mölndals bro, Gustav Adolfs torg, Backaplan, Angereds torg, Torslanda torg, Ekens Center Ikea, Kungsmässan, ICA Kvantum Partille, Landvetter Centrum, Partille Centrum, Billhälls i Sävedalen, Mölnlycke Center, Hindås centrum, Rävlanda centrum.

Räddningstjänstens checklista:

– Lämna aldrig ett levande ljus obevakat. En god regel är att den som har tänt ljuset ansvarar för att det släcks.
– Sätt upp en lapp – ”glöm inte släcka ljusen” – på insidan av din ytterdörr, som en påminnelse innan du lämnar hemmet.
– Dekorera inte ljusstaken med mossa, bomull eller annat material som kan ta eld.
– Ställ inga levande ljus på tv:n – stearin kan droppa ner och antändas.
– Släck den elektriska adventsljusstaken och julgransbelysningen genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva på en lampa
– Blockera inte trappor och korridorer, tänk på att detta är utrymningsvägar om något skulle hända.
– Skym inte nödutgångsskyltar med julpynt.
– Kontrollera att brandvarnaren fungerar och byt batteri regelbundet.