Tänd gärna ett ljus i jul, men ta då också ansvaret för att det släcks! Nu börjar stearinljusens stora tid på året – och brandfaran ökar. På lördag är brandmän ute på stan, ger råd och svarar på frågor. Och för sjunde året i rad bevakar Vårt Göteborg högsäsongen för levande ljus och den ökade risk det innebär.

Följ ljus- och köksbränderna på Vårt Göteborg här »»

För ungefär tio år sedan kunde det inträffa ett 30-tal ljusbränder i Göteborgsområdet i december varje år. Numera har det minskat till ett tiotal och förra året blev det nio, räknat från 1 december till Trettonhelgen.

Den som tänder ljuset ska också släcka

647E.jpg
Förmodligen beror minskningen på mer och bättre information och förebyggande arbete. Kanske också på att det kommer allt finare elljusstakar och ljusslingor som kan ersätta de levande lågorna.

– Fast det vet vi inget om säkert. Fortfarande vill ju många ha levande ljus, det vill jag själv ofta, säger Tove Nyth, olycksutredare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Hon tycker att det är en god regel att den som har tänt ett levande ljus också ser till att det släcks.

Spisen större risk än vanligt

– Annars kan det ansvaret lätt ”hamna mellan stolarna”. Man tror att någon annan i familjen eller på jobbet ska släcka och går själv därifrån. Och så kanske olyckan är framme, säger Tove Nyth.

Hon påminner hur viktigt det är att aldrig lämna ett levande ljus obevakat. Och att inte ställa för många ljus ihop, till exempel på en ljusbricka.

Men det är inte bara levande ljus som innebär en extra fara i juletid. Nu när det kokas knäck och värms glögg utgör spisen en större risk än vanligt.

”Ta en extra koll på spisen”

– En alltför vanlig brandorsak i hemmen är att man glömt stänga av spisen. Vi råder alla att ta en extra koll på spisen när man går från köket, säger Tove Nyth.

Lördagarna 28 november och 12 december finns brandmän ute på stan för att lämna flera tips och svara på frågor om allt som rör brandskydd i hemmet. Se tider och platser nedan.

Följ ljus- och köksbränderna på Vårt Göteborg här »»

7CC6.jpg

Foto: Räddningstjänsten

Fotnot:
Här finns brandmännen, säkrast på förmiddagen 28 november och 12 december – såvida de inte måste åka på ett larm, förstås:
Haga Nygata, Frillesås torg, Frölunda Torg, Mölndals Bro, Backaplan, Angereds torg, ICA Maxi Torslanda, Ikea Kållered, Coop Kållered, Kungsmässan, Allum Partille, Bagges torg, Solkatten i Lerum, Kvantum Floda, Mölnlycke torg, ICA Hindås, Tempo i Rävlanda, Tappen i Björsared


3758