December är högsäsong för bränder orsakade av glömda stearinljus. Och precis som förra året bevakar Vårt Göteborg ljusbränderna fram till den 17 december då nättidningen gör juluppehåll. Fjolårets notering blev rekordlåg, 13 bränder under hela december.

När vi nu går in i advent vet brandorsaksutredare Claes Tornberg på räddningstjänsten att det kommer att bli betydligt fler. Det är likadant varje år.

Men förra året brann det alltså rekordartat lite, vilket Claes Tornberg tror beror dels på bra information, dels på att fler har fungerande brandvarnare. 13 ljusbränder inträffade under december i fjol, Claes Tornberg hade förväntat sig mellan 25 och 30.

För hela 2004 hittills, till och med oktober, är siffran också 13 bostadsbränder som räddningstjänsten ryckt ut till.

Brandvarnardag på söndag

– Jag tror att många har upptäckt bränder i tid och då har vi sluppit åka dit. Det sker ju mängder av tillbud, det vet vi av erfarenhet. Är det till exempel 13 bränder så är tillbuden minst tre gånger så många.

– Och jag tror bra information påverkar. Vårt Göteborg och andra tidningar hjälpte till att föra ut budskapet förra året, säger Claes Tornberg.

588C_3.jpgPå söndag är det inte bara första advent utan också de svenska räddningstjänsternas nationella brandvarnardag.

Det är en bra dag att sätta upp en ny brandvarnare. Och den som redan har gjort det bör pyssla om sin brandvarnare lite extra inför jul. Damma av den och se till att batteriet är laddat.

Lapp på ytterdörren påminner

– Av alla de bränder vi åker på till villor och lägenheter så har vi upptäckt att bara tio procent har haft fungerande brandvarnare, det är alldeles för dåligt, säger Claes Tornberg.

De klassiska tipsen för en jul utan bränder är lika aktuella i år som tidigare, här kommer de igen:

Sätt upp en lapp – ”glöm inte släcka ljusen” – på insidan av ytterdörren
Lämna aldrig ett levande ljus obevakat.
Ställ inga levande ljus på tv:n – stearin kan droppa ner och antändas.
Släck den elektriska adventsljusstaken och julgransbelysningen genom att dra ur kontakten

Följ ljusbränderna på Vårt Göteborg >>> Fotnot:
På lördag den 27 november och lördagen den 12 december finns räddningstjänstens brandmän ute på några av de stora torgen i och kring Göteborg för att uppmärksamma allmänheten för faran med ljusbränder och vikten av att ha en fungerande brandvarnare.

Här är torgen:
Frölunda Torg, Göfab, ICA Maxi Mölndals bro, Gustav Adolfs torg, Backaplan, Angereds torg, Torslanda torg, Ekens Center Ikea, Kungsmässan, ICA Kvantum Partille, Partille Centrum.