En liten inrättning av stor betydelse, ett ställe där vi kan vara riktigt privata. Låter det som en beskrivning på stans offentliga toaletter? Knappast. Därifrån vill man fortast möjligt. Eller så går man aldrig in. Men några guldkorn finns. Vårt Göteborg gjorde ett besök på stan med uppdrag att ta pulsen på stans toalettkultur.

Även om ingen säger det rent ut så nog verkar det som att var och en har sitt ”vattenhål” på stan som man uppsöker vid behov. Kanske blir den nya toaletten vid Brunnsparken, som står klar till sommaren, ett sådant. Eller varför inte, de nya toaletterna i Slottsskogen som även de kommer att uppföras i sommar.

Fler och bättre toaletter

Att få en tryggare, renare och vackrare stad handlar förstås också om våra offentliga toaletter. I centrala stan finns ett 30-tal. Ett antal finns också på museer, bibliotek och i varuhus.
65C8.jpg
– Men fler behövs, säger Bengt Nilsson, chef för utvecklingsavdelningen vid park- och naturförvaltningen som numera har ansvaret för stans offentliga toaletter. För underhåll och drift svarar Gaturenhållningen.

– En förstärkning är också på gång, framförallt i centrala stan. Idag rör vi oss mer än tidigare, besöker kvarterkrogar, serveringar, teatrar och klubbar.

Men ett ökat antal toaletter löser inte alla behov. Det blev vi varse när Vårt Göteborg frågade folk på stan. Hur toaletterna ser ut och hur tillgängliga de är verkar betyda mycket. Om man kan komma in med en rullstol är för vissa människor en avgörande fråga.

Läs mer om Göteborgs toaletter: toalettoppen/toalettbotten, bemannade toaletter och den offentliga toalettens historia i pappersupplagan av Vårt Göteborg som utkommer lördag 9 mars.
(Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Göteborgs kommun)