Juletid betyder mysiga stunder i hemmet med tända ljus. Men tyvärr också bränder orsakade av levande ljus. I fjol elva stycken i Göteborg. Vårt Göteborg följer för sjätte året i rad ljusbränderna under december. Vi förmedlar också räddningstjänstens tips för att de ska bli så få som möjligt.

Följ ljus- och köksbränderna på Vårt Göteborg »»

I fjol inträffade elva ljusbränder i Göteborg från advent fram till trettondagen. Det var en liten uppgång jämfört med 2006 då antalet var fem. Året dessförinnan drabbades tolv hushåll.

Kampanjer har ökat medvetandet

Men sett i ett lite längre perspektiv kan trenden ändå ses som positiv. För åtta år sedan inträffade 30 bränder kring jul till följd av tända ljus.

– Det går lite upp och ner från år till år, men ligger ändå på ungefär samma nivå och den är relativt låg, säger Tove Nyth, olycksutredare på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt henne är bättre information den huvudsakliga förklaringen till minskningen sedan åren kring millennieskiftet.

– Ja, det handlar mycket om information, både från oss och media. Vi har jobbat mycket med kampanjer och det har ökat medvetandet hos folk, säger Tove Nyth.

En brandvarnare på varje våning

De viktigaste budskapen i den förebyggande information räddningstjänsten vill föra ut kan sammanfattas i följande punkter:

• Lämna aldrig tända ljus obevakade – den som tänt ljuset bör också ta ansvar för att det släcks.
• Använd inte torr mossa, bomull och annat lättantändligt i adventsljusstaken.
• Håll trappor och korridorer fria så att de fungerar som utrymningsvägar om det skulle börja brinna.
• Ställ inte heller kartonger, papper och annat brännbart i trappuppgången – en mycket stor andel av bränderna i trappuppgångar är anlagda.
• En lapp på dörren är en bra påminnelse om att släcka ljusen innan man går hemifrån.
• Kontrollera att brandvarnaren och batteriet i den fungerar.

– Att ha en fungerande brandvarnare är kanske viktigast av allt. Och om bostaden har flera våningar bör man ha en på varje våning, säger Tove Nyth.

Brandmän på torgen

Den vanligaste orsaken till brand är annars att någon glömt att stänga av spisen. Sådana bränder inträffar under hela året, men problemet är ändå värt att uppmärksammas vid jul då många är hemma och har tid att laga mat.

Därför kommer Vårt Göteborg även att rapportera om den typen av bränder. För den som vill ha mer tips och information kommer räddningstjänsten 13 december att finnas på plats på olika ställen i Storgöteborg för att prata med folk.

Fotnot:
Här finns brandmännen den 13 december:
Frillesås torg
Frölunda Torg
Willys i Gamlestan
Mölndals Torg
Backaplan
Angereds torg
ICA Maxi Torslanda
Lindome Centrum
Coop Kållered
Kungsmässan
Allum Partille
Baggenstorg, Solkatten i Lerum
Mölnlycke torg
ICA Hindås
Tempo i Rävlanda
Styrsö och Donsö
Hydro i Björsared
Lejontrappan Gustav Adolfs torg
Haga

Du träffar dem säkrast under förmiddagen!