Vem är bäst på rökdykning, Rävlandas deltidskår eller Öjersjös? Vem säkrar snabbast olycksplatsen vid en bilolycka, Strömstads deltidskår eller Skees? Det får du veta på lördag, då räddningstjänsten i Storgöteborg håller i den årliga brandkårstävlingen för deltidskårer i västra Sverige.

Tävlingen består av ett teoretiskt och tre praktiska moment – inte nödvändigtvis något av dem ovan, eftersom momenten alltid hålls hemliga fram till start.

– Momenten speglar de riskbilder som deltidskårerna kan möta i sin kommun och ska i möjligaste mån stämma överens med vad de kan uppleva i sitt arbete. De bedöms utifrån skicklighet, säkerhet och samarbetet i laget, säger Leif Steen, styrkeledare på Räddningstjänsten Storgöteborg och ansvarig för tävlingen på lördag.

Rökig och fartfylld show utlovas

Det är fritt fram för allmänheten att komma och titta på tävlingen, som i år hålls på Räddningstjänstens övnings- och utbildningsanläggning på Färjenäs, bredvid Älvsborgsbrons fäste på Hisingen. Tävlingen pågår från 8:30 till 16:00.

– Det blir lagarbete i högt tempo, en del rök och en massa utrustning, säger Leif Steen.

I år kommer deltidskårer från Rävlanda, Öjersjö, Strömstad, Skee, Hunnebostrand, Kungshamn, Skärhamn, Kållekärr, Munkedal och Tanumshede, att delta i tävlingen.