Dyker upp lagom till våren. Om en hantverkare ringer på och säger att din garageuppfart eller husfasad behöver fixas till och ger ett misstänkt billigt erbjudande – se upp! Under de senaste åren har kringresande hantverkare ställt till problem för många villaägare. Rådet är att ställa några enkla kontrollfrågor för att avgöra om erbjudandet är seriöst eller inte.

Lagom till våren brukar de dyka upp: Hantverkare som går runt i villakvarter för att ragga uppdrag. Sören Rafstedt på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet har hört många berättelser genom åren om hur det kan gå till.

– Ofta visar de foton på andra arbeten som de påstår att de har genomfört själva. Och så kan de säga att din garageuppfart ser väldigt risig ut, eller att ditt tak ser nergånget ut, och erbjuder sig att lägga om det åt dig.

Ofta är personerna ivriga och erbjuder sig att börja jobba direkt. Men det som från början kanske låter som en smidig och billig tjänst kan leda till stora problem. Många gånger blir arbetet dåligt utfört, eller slutförs inte alls.

– Förra året var det flera som berättade om tak som blev jättedåligt gjorda. Och husfasader som hantverkarna skulle måla men som de lämnade halvfärdiga.

Pressar villaägare på pengar
Ett annat problem är att priset ofta uppges vara ett annat när arbetet väl är slutfört.

– Säger de att vi målar om det här för 5 000 kronor så kan det visa sig att det kan bli dubbelt så dyrt, för att de säger att det tog längre tid än de trodde. När det är svarta pengar innebär det att du som konsument inte har någon garanti. Vi har också sett exempel på att hantverkare uppträder hotfullt eller aggressivt om du inte gör som de vill.

Genom sina kontakter med kollegor i andra delar av landet har Sören Rafstedt förstått att de oseriösa hantverkarna rör sig över hela södra Sverige under vår, sommar och höst.

– Det är en liten grupp människor vi pratar om, men de reser runt och jobbar på ganska friskt för att få napp.

92_6.jpg