Ansök senast 11 oktober. Ungas tillvaro på arbetsmarknaden har hårdnat under covid-19-pandemin och ungdomsarbetslösheten i Göteborg är för tillfället runt 13 procent. Med statlig finansiering erbjuder Göteborgs Stad nu vinterjobb för personer som tog studenten i juli eller är inskrivna i det kommunala aktivitetsansvaret.

Det är arbetslösa personer mellan 18 och 20 år som har möjlighet att söka Göteborgs Stads vinterjobb, som anordnas under november och december.

– Det är en prioriterad grupp när vi nu mobiliserar för att motverka en högre arbetslöshet. Bland unga i Göteborg ligger den just nu på runt 13 procent. För dessa är det viktigt både att få arbetslivserfarenhet och en inkomst, säger Linda Högbacka, ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Hundratals ansökningar redan inne

De som erbjuds ett jobb kommer att arbeta tre veckor. Perioden föregås av en vecka med en studie- och yrkesvägledare.

– Tanken är att personerna under den veckan får bättre koll på hur arbetsmarknaden fungerar, hur man kan läsa upp sina betyg och hur man söker vidare studier. Kunskap som ska underlätta för att ta sig vidare.

200–400 vinterjobb erbjuds och ansökningen pågår 5–11 oktober.

– Redan första dagen kom ett hundratal ansökningar in, så vi räknar med högt tryck på dessa jobb.

Lottas ut

Det handlar främst om jobb inom vaktmästeri och utomhusarbete. Förvaltningen tar det säkra före det osäkra och satsar på jobb som kan genomföras även om smittspridningen av covid-19 ökar. Staten finansierar lönerna – Göteborgs Stad bidrar med engagemang i förvaltningarna där jobben erbjuds.

Precis som med Göteborgs Stads sommarjobb, kommer vinterjobben att lottas ut med en jämn spridning över staden. Lönen som erbjuds är Kommunals lägstalön.

Köper in fler utbildningsplatser

Göteborgs Stad kommer även att dubbla de insatser som finns för unga arbetslösa som är i riskzonen för kriminalitet.

– Det handlar om att vi utökar de utbildningsplatser vi köper in som ska leda direkt till ett jobb. Vi samverkar också med Räddningstjänsten och erbjuder ungdomarna mentorer. De blir nu fler, säger Linda Högbacka.